Hazaáruló Horn Gyula és Kövér László Kőszegen

2005.08.28. 19:21
Kövér László maffiózónak nevezte a szocialisták eddigi miniszerelnökeit, Orbán az elmúlt évek privatizációinak a felülvizsgálatával fenyegetett. Jobboldali gyűlés Kőszegen. A szocialisták szerint a pártelnök 50-60 évet utazott vissza az időben.

A rendszerváltás utáni első parlament hibát követett el, amikor nem húzott világos és egyértelmű választóvonalat "bűnösök és nem bűnösök közé" - jelentette ki Kövér László, a Fidesz alapító tagja Kőszegen, az Új Nemzedék Ifjúsági Találkozón.

Kövér "erkölcsileg elviselhetetlen állapotnak" nevezte, hogy négy évvel az első szabad választások után, mint fogalmazott, "egy olyan ember került Magyarország miniszterelnöki székébe aki fegyvert fogott a saját hazájára, idegen állam zsoldjában Horn Gyula szimbóluma a magyar rendszerváltás elfuseráltságának, aztán innentől kezdve Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc már csak következmény".

Kövér nem érti, miként tudtak "ezek" három olyan miniszterelnököt adni az országnak akik mindegyikének "ilyen, olyan, vagy amolyan módon van köze a kommunizmus legaljasabb, legrohadtabb szegmenséhez, az erőszakszervezetekhez, a pufajkásokhoz, a III-as főcsoportfőnökséghez vagy oldalági módon szintén a III-as főcsoportfőnökséghez".

Kövér szerint az egykori rendszerváltókat, köztük Orbán Viktort és őt, nemcsak azért "gyűlölik" a másik oldalon, mert a rendszerváltás egzisztenciális bizonytalanságot teremtett az életükben, hanem azért, mert amikor ők a polgári kormányzást és polgári Magyarországot emlegették, többen úgy érezhették, hogy "megbélyegzetté" váltak.

Szabó Zoltán válaszol
"a választópolgárok, a közvélemény az ilyen megnyilvánulásokat helyén tudja kezelni. Le tudja vonni a következtetést, hogy mennyire szabad az ország sorsát egy olyan politikai erőre bízni, amelynek vezetői szemlátomást nem képesek belenyugodni abba, hogy alkotmányos korlátai vannak kirekesztő szándékaiknak, és amelynek vezetői nem képesek politikai ellenfeleikre, politikai vetélytársaikra másként, mint hazaárulókra tekinteni. regált Szabó Zoltán, az MSZP képviselője.

Kormányra kerülése esetén a Fidesz felülvizsgálja a szabálytalan privatizációs eljárásokat, ahol pedig szabályosan magánosítottak, de korrupció vagy más törvénytelenség érhető nyomon a háttérben, szintén vissza kell venni a rosszul privatizált vagyont, közölte Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ugyanott.

"Nem kell kishitűnek lenni, mert ha egy kormány valakinek azt mondja, hogy legyen szíves adja vissza, annak nyomatéka van" - mondta a Fidesz elnöke. Orbán nem sorolta fel, hogy pontosan mely privatizált vagyonkörre gondol, szavai szerint ettől eltekint, mert nem akar "pereket akasztani a saját nyakába".

Az MSZP visszavág

"A Fidesz elnöke ugyan a fiatalok előtt tartott beszédet, de 50-60 évet visszament az időben, és meghirdette a rendszervisszaváltás, a visszaállamosítás, az állami önkény programját" - áll az MSZP közleményében, amelyben Orbán Viktor kőszegi beszédére reagál.

"Orbán beszédéből kiderült: Orbán Viktornak nem csak a szabálytalan privatizációval van baja. Azt mondta: még akkor is, ha egy privatizáció törvényesen és korrupciómentesen zajlott, de az ő kormánya úgy gondolná, hogy az a tulajdon neki kellene, majd fölszólítja a tulajdonost, hogy adja vissza. Hozzátette: ennek a kérésnek kellő nyomatéka lesz" - állítja az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője.

"Úgy látszik, a Fidesz elnöke Pozsgai Imre és Szűrös Mátyás után most rokonszenvet kezd táplálni a 40-es-50-es évek gyakorlata iránt is. Félévszázaddal ezelőtt ugyanezzel a kellő nyomatékkal szólította fel az akkori kormány az embereket a TESZ-be való belépésre vagy a békekölcsön jegyzésre, és ugyanígy akarta megáénak tekinteni mindenki tulajdonát. Ez veszélyes és felelőtlen játék a magyar gazdasággal, szerencsére egyelőre csak szavakban elkövetett gazdaságpolitikai öngyilkosság. Ha valaki meghirdeti, hogy Magyarországon a törvényesen szerzett és birtokolt tulajdont bármikor el lehet venni, ezzel elriasztja az új munkahelyeket létesítő befektetőket, a magyar és külföldi vállalkozókat" - nyilatkozta Lendvai Ildikó Orbán kijelentéseire reagálva.

"Tegyen már Orbán feljelentést, indíttasson vizsgálatot az ÁPV Rt. felügyelő bizottságának fideszes tagjával. Tegyen, meg mindent, amit például a gyanús körülmények között ismerősüknek, barátoknak, klienseknek juttatott tizenkét állami gazdaság privatizációjánál miniszterelnökként elmulasztott, mert a privatizáció átláthatósága, az ország érdekeink szolgálatába állítása közérdek" -tette hozzá az MSZP frakcióvezetője.