Államfőjelölés: Bárándy és Glatz lehet a közös nevező

2005.04.13. 13:21
Lezárult a szocialista párt és a szabad demokraták hivatalos tárgyalássorozata az államfőjelölésről. Szerdán kiderült, hogy noha az MSZP továbbra is Szili Katalint tartja a legalkalmasabb köztársasági elnöknek, négyfős listájukról az SZDSZ Bárándy Pétert és Glatz Ferencet támogatja. Hiller István rajtuk és Horn Gyulán kívül nem támogat más jelölteket.

A Magyar Szocialista Párt pénteki államfőjelölő kongresszusán várhatóan négy államfőjelöltről szavaz a mintegy hatszáz delegált, jelentette be Hiller István pártelnök szerdán, miután egy órán keresztül egyeztetett Kuncze Gábor SZDSZ-es elnökkel. A szocialisták elsősorban Szili Katalint javasolják államfőnek, rajta kívül azonban Glatz Ferencről, Horn Gyuláról és Bárándy Péterről dönthetnek a küldöttek. A két koalíciós párt szerdai, utolsó egyeztetésén a szabad demokraták is a négy MSZP-s jelölt közül dönthették el, közülük kit tudnának támogatni.

Sem Horn, sem Szili

Szabad értelmezésű mandátum
Az Index információi szerint az a "szabad mandátum", amelyet az MSZP országos választmánya a múlt szombaton adott Hiller István pártelnöknek, valójában nem arra vonatkozott, hogy Hiller több javasolt személyről is tárgyalhat az SZDSZ-szel. Úgy tudjuk, hogy noha a pártelnök ezt másképp interpretálta, a választmány által kiadott jogosítvány azt tűzte Hiller elé feladatul, hogy Szili Katalin személyérol "bármi áron" állapodjon meg a koalíciós partnerrel.
Kuncze Gábor a megbeszélésen arról tájékoztatta az MSZP elnökét, hogy a párt kedden este ülésező ügyvivő testülete és frakciója Szili Katalint és Horn Gyulát sem támogatja a szocialisták listájáról, viszont ha az MSZP Bárándy Pétert vagy Glatz Ferencet jelölné, az SZDSZ biztosítaná az ötven százalék plusz egy szavazatot.

Az MSZP elnöke azt követően bővítette négyre a korábban kizárólag Szili Katalinra korlátozott "jelöltlistát", hogy a szocialisták múlt hétvégi választmányi ülésén a párt tárgyalódelegációja "szabad mandátumot" kapott erre. Hiller István ismertetése szerint pártja testületeitől Szili Katalin kapta a legtöbb támogatást, őt Glatz Ferenc, Horn Gyula és Bárándy Péter követi, a többiek elenyésző számú jelölést kaptak, ezért velük nem számolnak a pártban. Bővebben> > >

Nem lesz ötödik név

Az Index kérdésére Hiller István azt mondta, személy szerint nem támogatja, hogy a pénteki kongresszus a négy néven kívül még egy ötödik jelöltről is döntsön. Megismételte, hogy a kongresszusnak arról kell szavaznia, az MSZP a négy személy közül kit javasoljon államfőnek. Hiller hozzátette, hogy a delegáltaknak azzal is tisztában kell lenniük, hogy a négy közül az SZDSZ csak két jelöltet támogatna.

Hiller István elmondta, hogy a jövő héten a Fidesz vezetőjével, majd az MDF vezetőjével is tárgyalást folytat az államfő személyéről. A Fidesz a szerdán úgy döntött, hogy közvetlenül a választókhoz fordul, ők kiket javasolnak köztársasági elnöknek. Kuncze Gábor szerint nem meglepő, hogy a Fidesz "lemásolja" a szabad demokraták korábbi ötletét: "tanulnak a fiúk". Hiller István furcsának nevezte, hogy amíg tavaly a Fidesz elutsította Medgyessy Péter közjogi felvetését a közvetlen államfőválasztásról, most azonban mégis ezt teszi.