Miniszteri posztot ért a postai biciklibotrány

2008.04.28. 08:27
Bajnai Gordon örökli Kóka János gazdasági minisztériumát, amiből kiszervezik az igazi pénzeket mozgató infrastrukturális fejlesztéseket. Ezeket a jövőben a Posta volt vezére, Szabó Pál felügyeli majd. Puch László csak államtitkár lesz, Lamperth Mónika még az se.

Információink szerint Lamperth Mónika a kormányátalakítás nagy vesztese. A somogyi szocialista politikusnak semmilyen posztot nem jut az új kormányban, amiben az önkormányzati tárcát a parlamentbe egyedüli függetlenként bejutott, szintén Somogy megyei Gyenesei István kapja. Lamperth helyét a szociális és családügyi tárcánál Szűcs Erika, Miskolc eddigi szocialista alpolgármestere, az országos választmány alelnöke, Gyurcsány Ferenc egykori cége, a Perfekt egykori alkalmazottja veszi át.

A döntés hátterében a szocialista párti hatalmi játszma állhat, Gyurcsánynak feltétlenül szüksége van a párton belül a nagyszámú borsodi frakció támogatására.

Ugyanez állhat Szabó Imre, a szocialisták Pest megyei elnökének környezetvédelmi miniszteri kinevezése mögött is.

Bajnai Gordon, aki eddig az önkormányzati tárcát vezette, a gazdasági miniszteri poszttal vígasztalódhat. Igaz, a gazdasági tárcát meg részben kiürítik, külön minisztérium felügyeli a jövőben az infrastrukturális fejlesztéseket, így a MÁV-ot, az autópályaépítéseket és az egyéb beruházásokat. A jutalomfalatot a Posta a biciklibeszerzésekről elhíresült vezérigazgatója, Szabó Pál kapja. Szabót néhány hónapja már kinézték Gál J. Zoltán távozó kabinetfőnök utódjának, de az akkoriban kirobbant postásbicikli-botrány miatt inkább Ficsor Ádám melett döntöttek.

Puch László, a szocialisták pártpénztárosa Bajnai Gordon mellett lesz a gazdasági tárca államtitkára.

Az egészségügyi miniszteri posztra, ahogy az már korábban kitudódott, Székely Tamást, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár igazgatóját nevezik ki.

Az MTI információi szerint várhatóan létrejön a kormány fejlesztési kabinetje is, és a kutatás-fejlesztésre új tárca nélküli minisztert nevez ki a kormányfő, Molnár Károlyt, a Budapesti Műszaki Egyetem rektorát.

Nemcsak a kormányszerkezeten barkácsolnak, de a pártstruktúra átrendezésének is nekiveselkedtek. Az elnökség tagjai vasárnap este konzultáltak a pártelnök-miniszterelnökkel, és végül az az egyhangú döntés született, hogy felállítanak egy elnöki kabinetet. A testületet Lamperth Mónika, leköszönő szociális miniszter vezeti majd.

A jelek szerint most megvalósul az az évek óta dédelgetett terv is, miszerint egységesítik, és gyakorlatilag a központi vezetőség alá rendelik az MSZP pénzügyeit. Ennek első lépéseként a szocialista kongresszus által a posztjára majdnem 100 százalékos többséggel megválasztott Puch László lemond pártpénztárnoki posztjáról (a pozíció ebben a formában vélhetően meg is szűnik).

Második lépésként Baja Ferenc leadja az évi mintegy 450 millió adóforinttal megtámogatott Táncsics Mihály (párt) Alapítványt. Az informatikai kormánybiztos azzal vigasztalódhat, hogy cserébe az ő alárendeltségébe kerül a jelenlegi GKM-nél lévő informatikai terület.