Nyilvánosságra hozzák a Kehi-jelentést Gyurcsányról

2003.08.06. 18:19
A kormány szerint csupán egy formai hibát vétett még az Antall-kormány Miniszterelnöki Hivatala Gyurcsány Ferenc cégének ingatlanszerzése ügyében - közölte a kormányszóvivő, aki jelezte: a kormányfő döntése nyomán még novemberben kifizetik a 53. heti nyugdíjat. A kabinet szerdán döntött arról, hogy szeptembertől minden 3 és 18 év közötti gyerekre balesetbiztosítást kötnek.
Minden a törvényeknek megfelelően történt, akkor amikor még az Antall-kormány idején Gyurcsány Ferenc sportminiszter cége megvásárolta a balatonőszödi kormányüdülő egy részét - közölte a kormány szerdai ülése után Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

Mint ismeretes Gyurcsány Ferenc ingatlanvásárlásáa ügyében több sajtótájékoztatót is tartott kifogásolva, hogy a balatonőszödi ingatlanvásárlásra vonatkozó Kehi-jelentést nem kaphatja meg. A politikus azt vélelmezte, hogy Gyurcsányt elmarasztaló adatok lehetnek a jelentésben.

Apró formai hiba

A kormányszóvivő beszámolója szerint az üggyel foglalkozó Kehi-jelentést, az új kormány hivatalba lépése előtt mindössze egy nappal szignálta Sepsey Tamás, akkori Kehi-elnök. Gál szerint a jelentés felrótta, hogy nem volt az adás-vételre megfelelő kormányzati felhatalmazás, illetve elmaradt a nyilvános verseny az ügylet kapcsán. Gál szerint azonban a Kehi akkoriban épp azt a két embert felejtette el megkérdezni, aki ismerte az ügylet részleteit.

E szerint nyilvánosan meghirdették az ingatlant a Népszabadságban, illetve az Új Magyarországban és az engedélyek is rendelkezésre álltak. A kormányszóvivő szerint csupán egy apró formai hibát vétettek az eljárás során még az Antall-kormány kancelláriáján. A kormányszóvivő egyébiránt jelezte, hogy a Kehi-jelentés részlete hozzáférhető lesz a Miniszterelnöki Hivatal honlapján.

Példátlan, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) egy kormányváltást követően megváltoztatja elődjének ellenőrzési jelentését - jelentette ki Répássy Róbert az MTI-nek szerdán. "Erre a Kehi történetében még nem volt példa" - közölte a fideszes képviselő. Répássy Róbert szerint "egyenesen arcátlanság", hogy a Kehi-jelentést első alkalommal "a kormány egyik tagjának, egy miniszternek a privatizációs villavásárlási ügyében" változtatták meg. "A kormány Gyurcsány Ferenc üzletember magánérdekeit elébe helyezte az állami tulajdon védelméhez fűződő közérdeknek" - közölte Répássy Róbert

Nyugdíj

A miniszterelnök utasította a pénzügyminisztert, hogy a jövő heti kormányülésre készítsen olyan előterjesztést, amely lehetővé teszi az 53. heti nyugdíjak novemberi kifizetését - jelentette be Gál J. Zoltán a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten.

Lakáskedvezmények

A kormányszóvivő szólt arról is, hogy a kabinet a következő hetekben tárgyal a lakásépítési adókedvezményekről "oly módon, hogy a kedvezmények megmaradjanak a rászorulók és a fiatalok számára".

Kérdésekre válaszolva a kormányszóvivő elmondta, most azon dolgoznak, hogy pontosan kik, és milyen mértékben vehetik majd igénybe a lakáshoz jutást elősegítő kedvezményeket. Szólt arról, hogy az új rendszerben nem fogják támogatni azokat a nagyjövedelműeket, akiket a mai, a kormány által igazságtalannak ítélt rendszer preferál.

Szja-ról nem volt szó

Gál J. Zoltán további kérdésre elmondta, hogy a kormány nem tárgyalt a jövő évi személyijövedelemadó-tábla kapcsán kialakult koalíciós vitáról. Hozzátette: az SZDSZ-szel - közös kormányzati célok és feladatok alapján - szakmai egyeztetés folyik erről a kérdésről. A kormányszóvivő aláhúzta: a Medgyessy-kormány az adócsökkentés kormánya lesz, az egyetlen kérdés az, folytatódnak-e jövőre a már megkezdődött adócsökkentések, s ha igen, akkor milyen mértékben.

"Két stílus, két ember, két eltérő fogalmazás"

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke korábban azt mondta, nincs miről tárgyalni, mivel a jövő évi személyi jövedelemadó-kulcsokat már elfogadták, Gál. J. Zoltán közölte: "két stílus, két ember, két eltérő fogalmazás". A kormányszóvivő egy, az 53. heti nyugdíj idei kifizetése kapcsán felvetődött kérdésre válaszolva kifejtette: a kormány lapinformációk alapján a legkevésbé sem szokta megváltoztatni a költségvetéssel kapcsolatos számokat.

Közölte: az 53. heti nyugdíj idei kifizetése nem fogja növelni a költségvetés hiányát, mivel a kormány más tételeken megtakarítja ezt az összeget.

Balesetbiztosítás minden gyerekre

Minden gyermek ingyenesen részesül balesetbiztosításban 3-tól 18 éves koráig szeptember 1-től, az "Elsőbbséget a gyermekeknek" program keretében - jelentette be Gál J. Zoltán a kormány szerdai döntését. A kormányszóvivő hozzátette: az intézkedés egyik előnye, hogy a szülőknek nem kell minden egyes gyermekre megkötni a biztosítást, ez ugyanis alanyi jogon illeti majd meg őket.

A kormány még augusztusban közbeszerzési eljárást ír ki, amely várhatóan a hónap végére lezárul. Ezen konzorciumok és önálló biztosítótársaságok is elindulhatnak. Gál J. Zoltán keretösszegről nem kívánt beszélni, de rámutatott: a források rendelkezésre állnak. Hozzátette: a biztosítási összeget a szükséges iratok bemutatása után fizetik majd ki az érintetteknek. A szolgáltatás kiterjed a baleseti rokkantságra, a baleseti halálra és a kisebb csonttörésekre is.