'Azt kérték Attilától, hogy egyedül vigye el a balhét'

2003.09.06. 11:02
Listát kellett készítenie kiemelt ügyfeleiről Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár kérésére Kulcsár Attilának - vallotta a K&H bank belső vizsgálatában P. H., Kulcsár Attila személyi asszisztense és legközelebbi bizalmasa. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumban több kormánytag neve is szerepel, igaz, csak indirekt módon.
Kulcsár asszisztense, P. H. utoljára június 28-án találkozott személyesen a brókerrel, hogy az államtitkár kérésére összeírják a listát. "Attila azt mondta, hogy erről a dologról csak hárman tudhatunk: ő, a titkosszolgálati miniszter és én" - idéz részleteket a bank belső vizsgálatának jegyzőkönyvéből a napilap. A lista összeírása közben Kulcsárt telefonon keresték, a bróker állítása szerint Kovács László külügyminiszter "barátnője hívta, hogy ne izguljon, kihúzzák a sz*rból". "Ezt is Attilától hallottam" - vallotta a kiemelt ügyfelek - gyakorta hamis - személyi kimutatásait is készítő P.

Ibizára száműzték volna

Kulcsár azt is elmondta asszisztensének, hogy azt "kérték tőle, vigye el egyedül a balhét". A bróker szerint azt mondták neki, hogy "a politikusok majd kihúzzák, mert ők sem akarják, hogy nyilvánosságra kerüljön a dolog".

P. azt is csak Kulcsártól hallotta, hogy a bróker megegyezett a meg nem nevezett harmadik féllel: Magyarországon körözést adnak ki ellene mint egyszemélyi elkövető ellen, míg ő kiszökhet Ibizára, "és öt évig nem jön haza".

"Ezt csak Attila mondta"

A bizalmas szerint Kulcsár "elég magas körökben mozgott, sok politikus nevét említette barátjaként, segítőjeként". Az asszisztens szerint a bróker a Lotus Plaza beruházása kapcsán a Brittonon keresztül "kapcsolata volt Medgyessy Péterrel". P. arról nem tud, hogy a kormányfőnek részesedése lenne az offshore-cégben.

A banki vizsgáló kérdésére, hogy P fültanúja volt-e, amikor Kulcsár "Lamperthtal vagy férjével vagy más politikusokkal beszél", az asszisztens elismerte, hogy "ezt csak Attila mondta, például a beszélgetések végén".

P. szerint Kulcsár jó viszonyban volt a bank pénteken őrizetbe vett volt vezérigazgatójával. Rejtő és a bróker magánéletükben is tartotta a kapcsolatot, "összejártak". Ezt a bankvezér korábban, a Népszabadságnak adott interjújában tagadta.

Lamperth: nem beszéltem telefonon Kulcsárral
"Soha nem beszéltem telefonon Kulcsár Attilával" - mondta Lamperth Mónika belügyminiszter a Magyar Nemzet szombati írására reagálva. Lamperth Mónika elmegy a rendészeti bizottság ülésére, ahol a Fidesz a brókerbotrány ügyében akarja meghallgatni. "Jogkövető állampolgár, az alkotmányos szabályokat betartó politikus vagyok. Ha meghív a bizottság, akkor el fogok menni, és minden ellenzéki kérdésre válaszolni fogok" - mondta. A Fidesz pénteken jelentette be, hogy arra várnak választ Lamperth Mónikától, hogy miként hagyhatta el az országot Kulcsár Attila, illetve arra, hogy kik a tulajdonosai a brókerbotránnyal kapcsolatba hozható off-shore cégeknek. A belügyminiszter nem akarta megelőlegezni, mit válaszol majd a bizottság ülésén ezekre a kérdésekre, de emlékeztetett: azonnal nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, amikor Kulcsár Attila nem jelent meg a gyanúsítotti meghallgatáson, és Bécsben el is fogták őt. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a Magyar Nemzetben megjelent információról, amely szerint Kulcsár Attilának védelmet ígértek egyes szocialista politikusok, ha egyedül vállalja az ügyet, Lamperth Mónika közölte: erről semmit nem hallott. "Egyről tudok, hogy Kulcsár Attila Áder Jánoshoz ment védelemért" - tette hozzá. (MTI)