A PSZÁF nem jelentette fel Kulcsárt

2003.07.22. 17:50
A PSZÁF hétfői közleményével szemben nem érkezett feljelentés a felügyelettől brókerügyben - hangzott el a rendőrség sajtótájékoztatóján. A pénzügyi felügyelet kizárólag hűtlen kezelésre utalt, az viszont nem történt. A nyomozás vezetője szerint egyébként kizárt, hogy Kulcsár egyedül követte el a bűncselekményeket, részleteket azonban nem közölt.
Brókerügyben kizárólag a K&H Bank, a Nemzetbiztonsági Hivatal és két befektető tett feljelentést, a PSZÁF nem - reagált a pénzfelügyelet hétfői sajtóközleményére sajtótájékoztatóján Molnár Csaba, az ügyben folytatott nyomozás vezetője. A PSZÁF - mint mondta - kizárólag a Pannonplast ügyben, az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) pénzének felhasználásával kapcsolatban tett bejelentést (nem feljelentést), hűtlen kezelést gyanítva.

A június 16-i feljelentés "utalást sem tartalmaz" a K&H Equities tevékenységére - mondta el Molnár. A hűtlen kezelés bűntettét azonban nem lehetett megállapítani, mivel annak feltétele, hogy kár keletkezzen. Az ÁAK ugyanis a tranzakció végén nemhogy veszteséget nem szenvedett, de nyereséget - mintegy 580 millió forintot - realizált.

Pénzmosás is lehetett

Elfogatóparancs a kiadatás reményében
Bírói elfogatóparaancsot adott ki a Fővárosi Bíróság Kulcsár Attila ellen. A formai lépés a rendes kiadatási ügymenet részét képzi, a bíróság a Külügyminisztériumhoz küldi meg elfogatási parancsát, mely mérleges után kiadatási kérelemmel fordul az osztrák hatóságokhoz. Kulcsár ügyében felmerült a gyorsított eljárás lehetősége is. Amennyiben Kulcsár hozzájárul ehhez, az osztrák hatóságok a magyar szervek lépéseitől függetlenül, akár negyven napon belül hazaküldhetik a sikkasztással gyanúsított bróker.
A nyomozó ugyanakkor pontosnak nevezte a PSZÁF adatát a K&H Banktól és a K&H Equitiestől pénzmosás gyanúja miatt tett bejelentések számáról. Mint mondta, az 1500 feljelentés azonban csak elenyésző része az ugyanebben az időszakban érkezett 16-17 ezer feljelentésnek.

Arról nem is beszélve, hogy a pénzmosás gyanújáról szóló bejelentések "a K&H Equitistől érkeztek, nem a K&H Equitiesről", az pedig "visszás lenne, ha a bejelentőt vizsgálnánk" - mondta el Molnár. A Pénzmosási ügyekben amúgy is az ügyfelek tevékenységét vizsgálják, azaz azt, hogy származhatott-e a pénz bűncselekményből.

Természetesen a brókerbotrány ügyében sem zárható ki a pénzmosás gyanúja. Ahogy Molnár mondta, a károsultaktól elszedett tízmilliárdot "valahogy legalizálni kellett". A nyomozás mostani szakaszában azonban "fikció" lenne erről beszélni.

Az ORFK-hoz eddig egyébként egyáltalán nem érkezett feljelentés a PSZÁF-től a brókerügyben, sem panasz a Pannonplast-ügy nyomozásának megtagadása miatt.

Kizárt, hogy egyedül követte el

A nyomozásnak egyébként jelenleg még mindig csak egy feljelentettje van. (A kiadatási őrizetben ülő Kulcsár gyanúsítotti meghallgatásáig jogilag nem számít gyanúsítottnak.) Mindenesetre Molnár kizártnak tartja, hogy Kulcsár egyedül követte el a bűncselekményt.

A rendőrség most nagyszabású tanúkihallgatásokat folytat. "Több tíz tanút hallgatunk meg az ügyben" - mondta el a nyomozás vezetője, aki szerint a tanúk száma akár a több százat is elérheti. A gyanúsítottak számával kapcsolatban nem kívánt becslésekbe bocsátkozni.

Szász Károly, a PSZÁF elnökének megveretésével kapcsolatban a nyomozás során nem merültek fel adatok - válaszolta Molnár újságírói kérdésre.