Mosolyogva vallott Kulcsár Attila

2005.08.14. 23:20
Ügyvédjével sugdolózva, mosolyogva, oldott légkörben tett vallomást Kulcsár Attila, a többmilliárd forintos sikkasztással gyanúsított exbróker az ügyészségen. Az MTV-n bemutatott felvételeken látottak egy volt bűnügyi igazgató szerint akár az eljárás sikerességét is megakadályozhatják.
Kitakart arcok
A videofelvétel Kulcsár Attila június 9-i kihallgatásán készült az ügyészségen. Az MTV öt részletet mutatott be az összesen 2 óra 44 perc hosszú filmből, amelyen az exbrókert kivéve a teremben ülő összes ember (4 ügyészségi munkatárs, plusz az ügyvéd) arcát kitakarták.

Több ponton is eltért a büntetőeljárásról szóló törvénytől Kulcsár Attila, a többmilliárd forintos sikkasztással gyanúsított exbróker kihallgatása, állapították meg szakértők a vallomástételről készült videofelvételek bemutatása után.

A Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este bemutatott felvételeken a K&H Equities brókercég egykori vezetője mosolyogva válaszol az ügyészeknek, miközben ügyvédjének különböző jegyzeteket ír és sugdos. Az ügyészek a pénzmosással gyanúsított Kerék Csabával folytatott üzletekről faggatták Kulcsár Attilát. A „vallomásról” bemutatott felvételrészletek egy részén az exbróker - a védője megfogalmazásában - diktálja az ügyészségi jegyzőkönyvbe a tranzakciók hátterét, de mondandójából – az ügyvédje tanácsára – kihagyja a konkrétumokat, az ügyben érintetteket például csak általánosságban említi.

Kulcsár Attila
Kulcsár Attila

"Mikor szakad le onnan?"

Kulcsár egy alkalommal leír valamit az előtte lévő lapra, amit megmutat az ügyvédjének, majd a plafon felé nézve azt mondja, „kíváncsi vagyok, mikor szakad le onnan”. Egy másik felvételen a gyanúsított többszöri próbálkozásra sem érti meg az elé tolt táblázatokat, amelyekről a felvételeken az ügyészek is zavarosan beszéltek. Az egyik tranzakciót firtató kérdésre Kulcsár odafordult ügyvédjéhez, és azt kérdezte, „Most mit mondjak?” Aztán az ügyvéd segít és elmondja Kulcsárnak a választ.

Paródia, formahiba, oldott légkör

A tévéműsorba meghívott szakértők meglepőnek nevezték a látottakat. Kabódi Csaba, az ELTE büntetőeljárás-jogi tanszékének a vezetője szerint az egész olyan, mintha valaminek a paródiája lenne, „nem adja vissza a kihallgatás jellegét”. A műsorvezető kérdésére azt mondta, nem törvénysértő, hanem inkább formahibásnak tűnt a kihallgatás.

Kacziba Antal nyugalmazott rendőrtábornok pedig úgy minősítette a felvételeket, hogy ez nem kihallgatás, hanem egy oldott hangulatú értekezlet. Az ORFK egykori bűnügyi igazgatója szerint képtelenség, ahogy a kihallgatás zajlott.

A szakértők szerint a kihallgatáson jogellenes a sugdolózás, és nem a gyanúsított, hanem a hatóság szokta az elhangzottakat a jegyzőkönyvbe diktálni. Kacziba Antal szerint a gyanúsított azt sem teheti meg, hogy az ügyvédjétől kérdezze meg, mit kell válaszolnia. Szerinte az is elképesztő, hogy az ügyvédek ne tudják pontosan, mik szerepelnek a gyanúsított elé rakott papírokon. A nyugalmazott rendőrtábornok azt mondta, az, ahogy a kihallgatás zajlott, veszélyeztetheti is az eljárás sikerességét.