Kuncze Mádltól várja a békét

2002.07.04. 17:26
Az SZDSZ elnöke csütörtöki levelében arra kéri Mádl Ferencet, vesse latba tekintélyét és lépjen fel a bizonytalanságot gerjesztőkkel szemben. Kuncze szerint nem lehet hagyni, hogy a politikai hisztéria tovább fokozódjon.
Az SZDSZ elnöke levelet intézett a köztársasági elnökhöz a csütörtöki budapesti tüntetések kapcsán; az MTI-hez is eljuttatott levélben Kuncze Gábor arra kéri Mádl Ferencet, hogy "vesse latba államfői tekintélyét a bizonytalanság megszüntetése érdekében". "Jelentse ki Ön is: a választások törvényességéhez nem férhet kétség!

Politika az utcán

Lépjen fel a bizonytalanságot gerjesztőkkel szemben! Segítse erőfeszítéseinket, hogy a politika elhagyja az utcát, s ne bolygassa a békére és nyugalomra vágyó polgárok életét!" - áll a levélben.

Kuncze Gábor hozzáteszi: "Meggyőződésünk, hogy Ön, aki alkotmányos helyzeténél fogva személyében is kifejezi a nemzet egységét, s őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, nem maradhat tétlen ebben a helyzetben. Úgy véljük, az Ön fellépése nagyban hozzájárulna a bizonytalanság csökkentéséhez".

A szabad demokrata pártelnök azt írja: "Ma délelőtt Budapesten mindenki megtapasztalhatta, milyen az, amikor a politika kikerül az utcára. Fővárosunk törvénytelenül tüntetők egy kis csoportja miatt teljesen lebénult, aminek munkába igyekvők százezrei látták kárát. Megtörtént az az új magyar demokrácia történetében példátlan eset is, hogy a tüntetők összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel. Ezzel az utcai politizálás átlépte a még elfogadható kereteket".

Ismerős motívumok

"A tüntetők jelszavai, követelései, az őket vezérlő motívumok ismerősek mindannyiunk számára; azon politikai erők eszköztárába tartoznak, akik a választások óta igyekeznek bizonytalanságot kelteni a választási eredményekkel kapcsolatban" - fogalmaz Kuncze Gábor.

Az általa említett politikai erők ismérveit sorolva hozzáfűzi: "Akik aláírásgyűjtést indítanak a szavazatok újraszámolásáért. Akik képviselői a parlamentben, színleg az állítólagos bizonytalanság megszüntetéséért, valójában éppen e bizonytalanság gerjesztése céljából, követelik a választási eljárás szabályainak módosítását. Akik - a parlamentből kiszorulva vagy ott kisebbségbe kerülve - úgy vélik: a politizálás az Országgyűlés helyett az utcán folyjon. Akik a demokratikus koalíció törvényesen megválasztott kormányának jogszerű döntései ellen mozgósítani kívánják híveiket".

"E politikai erők azok, akik a ma délelőtt kialakult helyzetért felelősek" - vélekedik az SZDSZ elnöke. Leszögezi: "Ez így nem mehet tovább! A választási kampány véget ért. A választásokat a Magyar Köztársaság összes arra hivatott szerve törvényesnek találta: az Országos Választási Bizottság, a különböző bíróságok és Pintér Sándor, az Orbán-kormány belügyminisztere is".

"Nem engedhető meg, hogy a bizonytalanság keltésében érdekelt politikai erők, vagy feltüzelt szimpatizánsaik törvénytelen akcióinak a békére és nyugalomra vágyó polgárok váljanak áldozataivá! Nem szabad hagyni, hogy a politikai hisztéria tovább fokozódjon" - írja Mádl Ferencnek küldött levelében Kuncze Gábor.