Felmondott a kórháztörvény kidolgozója

2007.01.10. 12:22
Felmondta szerződését az Egészségügyi Minisztériumban Kuntár Ágnes, a kórháztörvény kidolgozója. Információink szerint Molnár Lajos tanácsadója nem értett egyet azzal, hogy a politikai lobbi hatására olyan kis kórházak gyógyító osztályai is megmaradnának, amelyek nem lesznek működőképesek.

Távozik az Egészségügyi Minisztériumból a kórháztörvény és az ágyszámátalakítási javaslat kidolgozója – értesült az Index. Kuntár Ágnes kedden nyújtotta be lemondását, amikor politikai vita bontakozott ki az egészségügyi miniszter javaslatáról a kórházi ágyszámok elosztásáról. Az Index felhívta Kuntár Ágnest, ő azonban semmilyen módon nem kívánta kommentálni távozásának okát.

Vita volt

Mint az Index megírta, a szocialisták és a szabad demokraták által vezetett egészségügyi tárca között vita volt arról, hogy a kórházátalakításokkor hány intézményben maradjanak meg a gyógyító osztályok.

Misszió, OEP, minisztérium
Kuntár Ágnes az irányított betegellátási modellel kísérletező, veresegyházi Misszó Egészségügyi Központ munkatársa volt. Később az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Informatikai Alkalmazást Üzemeltető főosztályát vezette. 2006-tól az Egészségügyi Minisztérium kabinetszakértője. Feladata elsősorban a kórháztörvény kidolgozása volt.

A szocialisták azért lobbiztak, hogy több kisebb kórházban működhessenek tovább a belgyógyászati, sebészeti, szülészeti és gyermekosztályok, azaz a most több ezerrel csökkenő ágyakat több helyre osszák szét.

Az egészségügyi tárca viszont amellett kardoskodott, hogy az ágyakat, eszközöket egy-egy 30 kilométeren belül elérhető területi kórházban egyesítsék, a több kisebb intézmény pedig tiszta profillal idősek, krónikus betegek ápolásával foglalkozzon.

Bombáznak a szocik?

Információink szerint Kuntár Ágnes még a múlt héten döntött úgy, hogy lemond. Mint egyik forrásunk fogalmazott, elképzelhető, hogy a szakértő azt látta, hogy "a szocik megpróbálják politikai alapon szétbombázni a szakmai javaslatot" azzal, hogy újabb és újabb kórházaknak akartak ágyszámokat kilobbizni. A tanácsadó attól tarthatott - mondta informátorunk, hogy ezekkel a kompromisszumokkal a rendszer nem fog működni.

A hétfőn nyilvánosságra hozott javaslat, amelyről a Regionális Egészségügyi Tanácsoknak húsz nap alatt kell dönteniük, végül javarészt a tárca eredeti javaslatát tartalmazza. Ebbe is bekerült azonban néhány olyan kisebb kórház, amelyben egy- vagy két osztály megmaradna néhány ággyal.

Tényleg nyomulnak

A tanácsadó aggályait bizonyíthatja, hogy cikkünk megjelenésekor az alábbi közleményt kaptuk:

Dr. Szolnoki Andrea a Fővárosi Közgyűlés Egészségügyi és Szociálpolitikai Bizottságának elnöke és dr. Havas Szófia egészségügyi tanácsnok mindent megtesz annak érdekében, hogy a fővárosi tulajdonú Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ Kht megmaradhasson.

Ebben a kórházban magas szakmai színvonalon látják el Budapest összes ikerterhességét és a koraszülött ellátásban is kiemelkedő szerepet játszik. A több mint 10 éve működő Babamentő program keretében 1500 újszülött életét mentették meg. A Regionális Egészségügyi Tanács elnöksége nagy többséggel szavazott a kórház aktív ágyainak részleges megtartása mellett.

Az egészségügyi tárca azonban kezdettől azt az álláspontot képviselte, hogy csak a meglévő kapacitások (ágyak, felszerelések, munkaerő) összevonása vezethet az egészségügyi ellátás minőségének javításához. Ez azonban sok helyi érdeket sért. A kisebb településeken munkahelyek megszűnését eredményezi, s a kórházak gyakorlatilag elfekvővé alakulnának. A szabad demokraták elképzelése szerint a rendszer csak úgy lehet gazdaságilag is hatékony, ha a kórházak szükségtelenné váló épületeit más célra lehet hasznosítani. Ebbe nem fér bele az, hogy egy-két osztályt megtartanak.

A szocialisták ezzel szemben azt képviselték, hogy próbálják fenntartani, megmenteni a kis kórházakat is. Szakértők szerint azonban ezekben a sebészeti, belgyógyászati osztályok fenntartásához hiányoznak a szükséges feltételek, sok helyen nincs is elég szakorvos a megfelelő ellátáshoz.