A miniszterelnök szerepében Gyurcsány

2004.08.27. 14:54
Medgyessy Péter információink szerint a hátralévő időben nem szeretne se nyilvános szerepléseket vállalni, sem pedig kormányzati teendőkkel foglalkozni. Bár közjogilag még nem miniszterelnök Gyurcsány Ferenc, lényegében péntektől miniszterelnökként dolgozik, hiszen a hátralévő egy hónapban nem Kiss Péter, hanem ő lesz a miniszterelnök helyettese.
Egy kormányrendelet módosításával a hátralévő csaknem egy hónapban nem Kiss Péter, hanem a szerdai MSZP kongresszuson miniszterelnök-jelöltté avanzsált Gyurcsány Ferenc fogja helyettesíteni a kormányfőt. Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc péntek délelőtti tárgyalása után kiderült, hogy a javaslattal egyetért Medgyessy Péter miniszterelnök is. Gyurcsány Ferenc újságíróknak nyilatkozva elmondta: távollétében, vagy akadályoztatása esetén Kiss Péter lesz az ő helyettese.

Medgyessy csak protokoll fellépést vállal

Az Index információi szerint Medgyessy Péter miniszterelnök a hátralévő csaknem egy hónapban már nem kíván nyilvános szerepléseket vállalni és a kormányzati munkában sem szeretne részt venni. Úgy tudjuk, a kormányfő csupán néhány diplomáciai kötelezettségének kíván eleget tenni. A kormányfő pénteki közleményében azt írta: a most következő hetekben születő elhatározások végrehajtása és következményei már a következő kormány felelősségi körébe tartoznak, helyes tehát, ha a szükséges kormányzati döntéseket már ennek tudatában készítik elő. Ezért írt ma alá egy olyan miniszterelnöki rendeletet, amely távolléte vagy akadályoztatása esetére az új kormány megalakulásáig Gyurcsány Ferencet jelöli ki helyetteséül. Ez indokolja, hogy nem kíván részt venni a kormány ülésein sem.

Gyurcsány Ferenc kvázi miniszterelnökként pénteken csaknem a teljes kormánnyal találkozik, a megbeszéléseken az idei és a jövő évi költségvetésről tárgyal. Az első tárcavezető, aki felkereste hivatalában, Csillag István gazdasági miniszter volt. A kancelláriaminiszterrel Gyurcsány a parlamentben egyeztetett.

Hiller is részese lesz a koalíciós egyeztetéseknek

Gyurcsány a nap folyamán felkérte Hiller István kultuszminisztert, a szocialisták egyik alelnökét, hogy az MSZP részéről ő is vegyen részt a koalíciós tárgyalásokon A megbeszélés részleteiről szűkszavúan nyilatkoztak a sajtónak, Hiller István azt mondta, sikeres Magyarországot, sikeres és stabil kormányzást akarnak. Tájékoztatása szerint Magyarország kulturális jövőjével kapcsolatos elképzeléseit is megosztotta Gyurcsánnyal.

A miniszterelnök-jelölt egy kérdés kapcsán közölte: politikai és közjogi lehetőségeivel élve teljes súlyával részt vesz a jövő évi költségvetés előkészítésében. Beszámolt arról, hogy a nap hátralévő részében tárgyal még Burány Sándor munkaügyi, Gönz Kinga esélyegyenlőségi, Bárándy Péter igazságügyi, Lamperth Mónika belügy és Kökény Mihály egészségügyi miniszterrel.