Tüntetnek a közszolgák Budapesten

2008.11.29. 13:01
Mintegy harminc szakszervezet vesz részt azon a demonstráción, amelyet szombaton tartanak a kormány közszférát érintő, tervezett megszorító intézkedései ellen Budapesten. A résztvevők öt helyszínen gyülekeztek délelőtt, ahonnét mindannyian a Kossuth térre vonultak.

A Hősök terén a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége gyülekezett, köztük katonák, büntetés-végrehajtási dolgozók, rendőrök, tűzoltók, de jelen voltak a polgári védelem, sőt a Nemzetbiztonsági Hivatal érdekképviselői is.

A Hősök terén a rendvédelmi dolgozók többsége egyenruhában sorakozott fel, a havas eső ellenére több ezren nem sokkal 11 óra után indultak innen útnak a Kossuth térre. A rendvédelmi dolgozók közül sokan transzparenseket és zászlókat hoztak magukkal. A legtöbb szakszervezet dobosokkal kísérve vonult a Kossuth térre, a menetet tűzoltóautók vezették, de több rendőrautó és mentőautó is haladt a sor végén. 

Tüntetnek a közszolgák (fotó: Barakonyi Szabolcs)

A szakszervezetek zászlajain kívül a legtöbb saját feliratú transzparenst a tűzoltók hozták magukkal, ezeken többek között az volt olvasható: "Feri ne játssz a tűzzel", "Olts Te tüzet ennyiért". Volt olyan transzparens is, amelyen az volt olvasható: "Hazámat szolgálom, és Ti?", a büntetés-végrehajtási dolgozók pedig egy koporsót hoztak magukkal, amelyre "Törvényhozás" felirat volt olvasható, illetve egy kopjafát, amire a következő feliratot írták: "Rendvédelem, élt 2009-ig".

A többi résztvevő az önkormányzati, az oktatási és az egészségügyi minisztérium, valamint az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének székháza előtt gyülekezett.

Amint azt korábban a 23 ágazati szakszervezetet tömörítő Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság megfogalmazta: az ellen tiltakoznak, hogy a 2009-es költségvetésben megvonnák a közszolgálati dolgozóktól a 13. havi illetményt. Azt követelik, hogy legalább négy százalékkal növeljék a közalkalmazottak és köztisztviselők bértáblájának tételeit, s a tömeges elbocsátások ellen is felemelik szavukat.

A szakszervezetek szerint a kormány nem teljesítette a velük kötött, 2007. február 19-én aláírt szerződést, amely a reálkeresetek értékének megőrzéséről szól, ezért idén október 31-én felújították működésüket. Ha a kormány követeléseiknek nem tesz eleget, január 12-én sztrájkba kezd a bizottság.