Nem Gábor Pál a ballonkabátos férfi?

2006.01.30. 07:42
Nem a Szabó István által megmenteni akart Gábor Pál szerepel azon az 1956-os híradórészleten, amelyre az ügynökmúltját magyarázó Oscar-díjas rendező hivatkozott - közölte egy történész a Népszabadságban, de állításait többen kétségbe vonják. A Blikk szerint Tasnádi Péter bevallotta, hogy bérgyilkossal akarta megöletni felesége szeretőjét. A Magyar Hírlap beszámol a vádemelésről a roma kárpótlással kapcsolatos csalási ügyben. Lapszemle.

Nem Gábor Pál, hanem a 21 éves Marsányi László, a Hársfa utcai felkelőcsoport rajparancsnoka szerepel azon az 1956-os híradófelvételen, amelyre Szabó István hivatkozott, állítja a Népszabadságban Eörsi László történész. Az ügynökmúltját és beszervezésének körülményeit indokoló Oscar-díjas rendező korábban azt mondta: azért hagyta beszervezni magát 1957-ben, hogy megmentse osztálytársa, Gábor Pál életét, aki a pártház ostromáról készült korabeli híradófelvételen látható volt egy géppisztollyal a kezében. Gábor Pál egykori osztálytársai, Rózsa János és Kézdi-Kovács Zsolt, valamint Mészáros Márta és Jancsó Miklós viszont határozottan azt állítják: a rendező látható a híradófelvételen. A Népszabadságban mintegy száz közéleti személyiség aláírásával fejezi ki változatlan tiszteletét Szabó István iránt.

A Népszabadság cikke>>>

Vádemelés a roma kárpótlási csalás miatt

Vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség a roma kárpótlással kapcsolatban elkövetett csalás miatt a Győri Roma Kisebbségi Önkormányzat egykori alelnöke és huszonhat társa ellen – számolt be a Magyar Hírlap. Nyugat-Dunántúlon egész hálózat szerveződött arra, hogy minél több pénzt hívjanak le a kényszermunkások kárpótlására létrehozott Osztrák Megbékélési Alapból. Magyarországról több mint tízezren igényelték a 650 ezer forinttól 1,9 millió forintos összegeket. Az Alap összesen 204 millió forintot fizetett ki. Mint kiderült, nem csak roma embereket szerveztek be, és a pénz nagy részét a koordinátorok vágták zsebre.

A cikk a Magyar Hírlap nyomtatott kiadásában olvasható

Tasnádi bérgyilkost fogadott

Váratlanul beismerő vallomást tett Tasnádi Péter vállalkozó, aki a Blikk információi szerint elismerte, hogy megbízást adott felesége szeretőjének meggyilkolására. Az újság birtokába jutott 2005. december 20-i jegyzőkönyv szerint a börtönben lévő Tasnádi még 2004-ben megegyezett egy A. G. nevű személlyel, hogy találjon neki bérgyilkost. A gyilkos 3 millió forintért vállalta volna a megbízást, de Tasnádi cáfolta, hogy ez Labancz Ferenc, az egykori rendőr lett volna. A vállalkozó ellen emberölés előkészületének gyanújával újabb nyomozás indult.

A cikk a Blikk nyomtatott kiadásában olvasható

A legfőbb ügyészt kérdezik a Nomentanaról

Polt Péter legfőbb ügyészhez intéz interpellációt a Nomentana-ügyben az Országgyűlés mai ülésén a Fidesz. A Magyar Nemzet cikksorozata szerint Gyurcsány Ferenc cégének bejegyzését 1993-1995 között elutasította a cégbíróság, Gyurcsány Ferenc ennek ellenére a cég nevében tárgyalt és kötött üzleteket. Az ellenzéki párt egyebek mellett azt tudakolja Polt Pétertől: törvényesen jár-e el az, aki egy nem létező cég nevében intézkedik.

A cikk a Magyar Nemzetben>>>