Lélegeztetőgép miatt halt meg egy beteg Vácott?

2007.06.05. 15:55
Feltehetően a lélegeztetőgép miatt halt meg egy beteg a váci Jávorszky Ödön Kórházban. A rendőrség azt vizsgálja, hogy a gép volt-e rossz vagy a kórház személyzete hibázott.

Egy középkorú asszony halálának körülményeit vizsgálja a rendőrség. Az asszony a váci Jávorszky Ödön Kórházban halt meg még február 21-én.

Az asszony hosszabb ideje állt kezelés alatt a kórházban. A hirado.hu szerint az intenzív osztályon feküdt fertőző légúti betegséggel. Miután állapota jobbra fordult, a belgyógyászati osztályra vitték, de itt is lélegeztetőgépen tartották.

A haláleset itt történt, a hirado.hu szerint ugyanis a gép csak befelé engedte a levegőt, az asszony tüdeje pedig nem bírta a terhelést. A haláleset kivizsgálására maga a kórház tett bejelentést.

A rendőrség egyelőre közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az ügyet, mondta az Indexnek Latorovszky Gábor, a váci rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

Jelenleg egy orvostechnikai műszaki szakértő véleményére várnak, aki azt vizsgálja: nem a gép meghibásodása okozta-e a halálesetet. Ezt követően az orvosi szakvéleménnyel együtt tudnak dönteni arról, hogy történt-e emberi mulasztás a kórházban. Ha igen, abban az esetben büntetőeljárás indulhat.

Az asszony férje és lánya 4-4 millió forintos kártérítést követel a kórháztól, illetve annak felelősségbiztosítójától, közölte a Független Hírügynökséggel a családot képviselő ügyvéd.