Nem tagadják a lehallgatási jegyzőkönyvek megsemmisítését

2005.05.03. 19:43
Megsemmisítették azt az 595 lehallgatási jegyzőkönyvet, amelyet a Kulcsár-ügy kirobbanása előtt készített a titkosszolgálat, nyilatkozta Répássy Róbert fideszes képviselő kedden. Az ellenzéki politikus szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője az éves beszámoló során egy kérdésre válaszolva árulta el, hogy már nincsenek meg a brókerbotrány érintettjeinek telefonbeszélgetései. Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár szerint csak a brókerbotrányban nem releváns jegyzőkönyveket semmisítették meg.
"Felháborító, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) megsemmisítette azt az 595 lehallgatási jegyzőkönyvet, amely Kulcsár Attila telefonjainak lehallgatását rögzítette. Biztosak vagyunk abban, hogy azért semmisítették meg a jegyzőkönyveket, mert azokból fény derülhetett volna a sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila politikai kapcsolatrendszerére" - jelentette ki Répássy Róbert (Fidesz) kedden az MTI-nek.

Selejtezés

Répássy szerint a polgári titkosszolgálatok éves beszámolója során Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója jelentette be, hogy a hivatal tavaly év végén megsemmisítette a Kulcsár-ügy telefonlehallgatásai során keletkezett több száz jegyzőkönyvet.

A fideszes képviselő szerint Galambos azt hangoztatta, hogy az iratmegsemmisítés szabályosan zajlott, miután a titkosszolgálat az ügy lezárulta után három hónapig köteles megőrizni a keletkezett nyomozati anyagokat. Az NBH vezetőjének álláspontja szerint a brókerbotrány titkosszolgálati része viszont ennél már jóval korábban lezárult. Répássy azt állítja, az NBH a "selejtezésről" értesítette a polgári titkosszolgálatokat irányító miniszter politikai államtitkárát, Tóth Andrást is.

Tóth András politikai államtitkár az Index munkatársának elmondta, "csodálkozik Répássy Róbert magatartásán, aki a titokgazdával való előzetes egyeztetés nélkül saját interpretációjában hozza nyilvánosságra a zárt ülésen történteket. Ez a magatartás a képviselőkre vonatkozó házszabály megsértésének legalábbis a gyanúját felveti, amit az ügyrendi bizottság kivizsgálhat".

Nem releváns adatok voltak

Tóth András szerint "egyébként az a feltételezés, hogy azért semmisítették meg a szóban forgó lehallgatási jegyzőkönyveket, mert azokból megismerhető lett volna Kulcsár "politikai kapcsolatrendszere", nemcsak sértő, hanem képtelen is. Ugyanis még 2003-ban a rendőrség és az ügyészség saját maga válogatta ki mindazokat a dokumentumokat, amelyekre szükség lehetett a büntetőeljárás sikere érdekében. Egyértelműek a rendelkezések arról, hogy azokat az adatokat, amelyek nem relevánsak a büntetőeljárás szempontjából, meg kell semmisíteni".

Mint mondta, "ez nem mérlegelés kérdése, ezt nem lehet semmiféle napi pártpolitikai igénytől függővé tenni. Ismeretes, hogy az egykori brókerbizottság ellenzéki tagjai nem kapták meg az általuk bizottsági jóváhagyás nélkül, tehát jogszerűtlenül igényelt pótlólagos jegyzőkönyveket, és ezért pert indítottak, amit elvesztettek. Ha ezek után azokat a lehallgatási jegyzőkönyveket, amelyek most Répássy úr számon kér nem semmisítik meg, akkor jogellenesen járnak el. Ezt azonban még Répássy Róbert kedvéért sem teheti meg az NBH".

Betekinteni tilos

Telefonon gyurcsányiztak is
A PSZÁF volt elnöke, Szász Károly megveretését követően a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízásából a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat lehallgatta a Kulcsár Attila és több, az ügyben érintett személy telefonját. Kulcsár a botrány kirobbanását követően nagy számban bonyolított hívásokat. Az egyik kiszivárgott jegyzőkönyvrészlet azért kapott nagy nyilvánosságot, mert Kulcsár és a K&H-ügy másik ismert figurája, Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Rt. vezetője egy "Gyurcsányi" nevű embert emlegetett. Bitvai ugyanis azt mondta a brókernek, hogy beszélt Bodnár Zoltánnal, az Állami Autópálya Kezelő Rt. vezetőjével, aki "Gyurcsányi" segítségét fogja kérni. Bodnár "szól Gyurcsányinak, hogy szar lehet belőle, mert a papírjaim nem egészen jók".

A brókerbotrányt vizsgáló parlamenti bizottság három ellenzéki tagja egy éve éppen a megsemmisített iratokba kívánt betekintést nyerni, sikertelenül. Demeter Ervin, Répássy Róbert és Szijjártó Péter 2004 áprilisában jelent meg a Nemzetbiztonsági Hivatalban, és az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényre hivatkozva kérte az 595 jegyzőkönyvet, mert szerintük Kulcsár Attila és társai telefonbeszélgetéseiből következtetni lehet a bróker politikai kapcsolataira.

Demeter akkor azt állította, hogy Tóth András akadályozta meg az iratokban való vizsgálódást, Tóth viszont közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a nemzetbiztonsági törvény szigorúan szabályozza az úgynevezett műveleti anyagokba való betekintés lehetőségét. Erre a törvény csak a nemzetbiztonsági bizottságnak ad módot akkor, ha felmerül egy szervezet jogellenes működésének gyanúja, és ha a bizottság tagjainak kétharmada ezt szükségesnek tartja. A Nemzetbiztonsági Hivatal az ügyészség, illetve a rendőrség részére a büntetőeljárásba történő felhasználás céljára már átadta az ügyben releváns iratokat, és egyúttal, kizárólag erre való tekintettel, megszüntette ezek minősítését - írta 2004-ben Tóth András. Úgy tudjuk, hogy a jegyzőkönyvek közül csupán ezek, az átadott dokumentumok maradtak meg.