Lemondott mandátumáról Várhegyi Attila

2002.10.08. 13:05
Lemondott parlamenti mandátumáról Várhegyi Attila, a Fidesz pártigazgatója, akit a bíróság hétfőn jogerősen felfüggesztett börtönbűntetésre ítélt. Várhegyi politikai ellenfeleinek hajtóvadászatával magyarázta lépését, de úgy érzi, lelkiismerete tiszta, nem okozott kárt polgármesteri tevékenységével. Várhegyi mandátumáról pártja az önkormányzati választások után dönt, a politikus pártigazgatói posztját megtartja.
Lemondott parlamenti mandátumáról Várhegyi Attila, a Fidesz pártigazgatója. Az Orbán-kormány egykori államtitkárát folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyon hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt hétfőn ítélte, felfüggesztett egyéves börtönbüntetésre a Pest Megyei Bíróság. Várhegyi vagyonkezelői kötelezettségét megszegve 154 millió forintos kárt okozott Szolnok önkormányzatának.

A jogerős ítélet mellékbüntetéseként Várhegyinek félmillió forintot kell fizetnie. A szövevényes ügyben a hatóságok a Várhegyi 1994-95-ös szolnoki polgármestersége idején történteket vizsgálták.

A lemondás okai

Várhegyi a szocialisták és a szabad demokraták ellene indított "hajtóvadászatával" indokolta keddi közleményében lemondását. A politikus közleményében úgy fogalmaz: meglepte a másodfokú ítélet, mert az első fokú eljárásban éppen a bíró hívta fel az ügyészség figyelmét, hogy nincs elegendő bizonyíték a hűtlen kezelés megállapításához.

Tiszta a lelkismeretem

"Szeretném a közvéleményt tájékoztatni, hogy lelkiismeretem tiszta. Polgármesteri tevékenységemmel semmilyen kárt nem okoztam ezért élni kívánok a rendkívüli jogorvoslat lehetőségével és felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz fordulok" - szögezi le közleményében Várhegyi Attila. Szerinte ezzel tartozik családjának, gyermekeinek, magának, munkatársainak. "Mindazoknak, akik bíztak, és bíznak bennem."

Politikai ellenfelei miatt mondott le Várhegyi

Leszögezi: megvárhatta volna, amíg a parlament elnöke megkapja az írásos ítéletet, de látva a szocialisták és a szabad demokraták "hajtóvadászatát" a lemondás mellett döntött, mert úgy érzi: politikai ellenfelei személyén keresztül ez idő alatt mindent elkövetnének az általa képviselt értékek, valamint a Fidesz-Magyar Polgári Párt lejáratására, besározására.

Várhegyi pártigazgató marad

Az Index úgy tudja: Várhegyi Attilának meg sem fordult a fejében, hogy pártigazgatói tisztségéről lemondjon, így ezt a posztot továbbra is ő kívánja betölteni. A politikus lemondásával megüresedő parlamnti mandátumról a Fidesz országos elnöksége határoz az önkormányzati választások után - tudtuk meg a Fidesz sajtóosztályától.

Várhegyi megelőzte, hogy szavazzanak mandátuma sorsáról
Azzal, hogy Várhegyi Attila lemondott mandátumáról, az Országgyűlésre semmilyen feladat sem hárul az ügyben. Amennyiben a fideszes honatya nem tette volna meg ezt a lépést, akkor a bíróság írásba foglalt jogerős ítéletének kézhez vétele után, a Tisztelt Ház szavazott volna a mandátum sorsáról. Az ügyben a legutolsó szót mindenesetre még nem mondták ki. Várhegyi Attilának az a bejelentése, hogy élni kíván a rendkívüli jogorvoslat lehetőségével a felülvizsgálati kérelem benyújtását jelenti. Ennek lényege, hogy az arra jogosultak kezdeményezhetik a jogerős ítélet felülvizsgálatát a Legfelsőbb Bíróságtól. Erre - jogszabálysértésre hivatkozva - a fél, a beavatkozó, az ügyész, valamint - a rendelkezés reá vonatkozó része ellen - az kérheti, akire a határozat rendelkezést tartalmaz. Minden jogosult ugyanabban az ügyben csak egy alkalommal élhet felülvizsgálati kérelemmel.