Budapesti központról is szó van a gyulai listaügyben

2006.03.22. 14:41
Két levelet hozott nyilvánosságra szerdán az MSZP gyulai szervezete. Ezekben egyebek mellett szó van egy budapesti központról, a gyulai fideszes képviselőjelölt kampányfőnökétől kapott táblázatokról és ellenségekről is.
Bizonyítottnak tartják a gyulai szocialisták, hogy a Fidesz országos adatbázisának részét képezte a Békés megyei városban múlt héten megtalált választói adatbázis. A párt két olyan email kinyomtatott változatát hozta nyilvánosságra, amelyeket az állásából február 28-án elbocsátott Ferenczi László kistérségi menedzser váltott Tóth Imrének, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjének a kampányfőnökével, Mokán Istvánnal.

Ferenczi mindkét levélben olyan adatbázisokról ír, amelyeket az előző napokban kapott, legalább egy alkalommal Gulyás Imrétől, a sarkadi polgármesteri hivatal kistérségi koordinációs osztályának vezetőjétől - és így a sarkadi polgármesterként is dolgozó Tóth Imre beosztottjától. A kinyomtatott dokumentumok tanúsága szerint az első emailt 2006. február 17-én, a másodikat február 23-án - mindkettőt reggel kilenc óra körül - küldte Ferenczi Mokánnak.

'A központnak is meg tudunk felelni'

Nyomozás a szolnoki listaügyben
A Szolnoki Városi Ügyészség a mai napon nyomozást rendelt el a helyi MSZP-irodában történt jogosulatlan adatkezelés ügyében, ismeretlen tettes ellen. Az ügyben a Fidesz Új Demokrácia Központja tett feljelentést, miután bizonyítékok kerültek nyilvánosságra arról, hogy az MSZP szolnoki szervezete nyilvántartást vezet a választópolgárokról. A szocialisták elismerték a hibát és megsemmisítették a listát.

Ferenczi az első levélben többször is említést tesz egy budapesti központról. "... most már saját magunknak dolgozunk. Igaz, ha kell, a központnak is meg tudunk felelni, mert olyan adatbázist alakítottam ki, amelyik egyszerre felel meg mind a két feltételnek" - írja egy helyen. Ha valóban ő írta ezeket a sorokat, akkor ezzel cáfolja azt, hogy az adatbázisokat csak nézegette - márpedig korábbi főnöke, Lebenszky Attila szerint ezzel védekezett március 14-én, amikor megtalálták az adatbázisokat.

Ugyanebben a levélben nem sokkal később azt írja: "A településekről most kellenek igazán pontos adatok, elsősorban saját magunknak, és nem a budapesti központnak", majd, amikor arról panaszkodik, hogy kevés a telefonszám még egyszer megemlíti: "ez nem a Budapesti [sic] központ érdeke".

E, mint ellenség

Mint megírtuk, a csaknem 8300 választó - ez a négy évvel ezelőtt ott szavazók csaknem egynegyede - adatait tartalmazó listában az egyes nevek mellett Sz, B és E betűk szerepeltek. Erről korábban lehetett sejteni, hogy a szimpatizáns, bizonytalan és ellenfél szavakat rejtik, a levelezésben Ferenczi viszont az "ellenség" szót használja: "nagy segítséget jelentett volna, ha a törléseknél oda írták vona annak okát: legalább úgy hogy ELLENSÉG, vagy ÖSSZEVONÁS, azért, hogy aszerint illesszem be" [sic].

Települési listafelelősök

A levelekből kiderül, hogy a választókörzet szinte valamennyi településéről érkezett adat Ferenczihez. A listában gyulai, sarkadi, sarkadkeresztúri, méhkeréki, mezőgyáni, újszalontai és geszti nevek biztosan szerepeltek. A gyulai neveket szavazókörök szerint is csoportosították, 18 szavazókör anyagairól ír Ferenczi, aki eleki és lökösházi listáról is említést tesz. A második levélből az is kiderül, hogy minden településnek volt listafelelőse, elérhetőségeiket Mokántól kérte Ferenczi - hogy megkapta-e, az nem derül ki.

"A most nyilvánosságra hozott dokumentumokat postán kaptuk" - mondta Tóth Sándor, az MSZP gyulai elnöke, hogy miért a Ferenczi által küldött, és miért nem az általa az állítólag Tóth Imre beosztottjaitól származó emaileket mutatják be. Korábban ugyanis arról volt szó, hogy Ferenczi három emailt és azokhoz csatolva több, választói adatokat tartalmazó excel-fájlt kapott Tóth Imre közvetlen munkatársaitól; ezekre a most bemutatott levelek is utalnak.

A Fidesz jelöltje korábban azt nyilatkozta, a gyulai ügy tudatos provokáció. A fideszes politikus annyit ugyanakkor elismert: "a gyulai kistérségi menedzser szakmai kapcsolatban állt kollégáival, így a mi munkatársunkkal is kapcsolatban volt". Szerettük volna Tóth Imrét megkérdezni a most nyilvánosságra került levelekről is, ám telefonját nem vette fel.

Szijjártó szerint az MSZP veszélyezteti a választások tisztaságát
Szijjártó Péter szerint az elmúlt néhány hétben három olyan ügyre derült fény, amely egyértelműen azt mutatja, hogy a "szocialista párt tevékenysége veszélyes a 2006. évi parlamenti választások demokratikus és tiszta lebonyolítására".

Az egyik ilyen példaként említi, hogy Gyulán a szocialista polgármester hivatalának egyik dolgozóját bocsátották el, mivel a használatában álló számítógépen találtak egy adatbázist - mondta harmadik példaként. A Fidesz szóvivője úgy tudja, valamiféle "korrupciós ügy felderítése miatt ezt a munkatársat elbocsátották, ezután két héten keresztül nem tudtuk, hogy mi történt a számítógépével".

Mint mondta, két logikus lehetőség következik mindebből: vagy szándékos politikai provokációról van szó az MSZP részéről, vagy a munkatársnak azért kellett távoznia, mert fényt derített egy törvénytelenül létrejött adatbázisra. A szóvivő kijelentette: a gyulai szocialista vezetésű hivatalból elbocsátott dolgozó soha nem állt semmilyen kapcsolatban a gyulai választókerületben induló fideszes politikussal.

Nyakó István, az MSZP szóvivője közleményben reagált. "Szijjártó Péter olyan, mint a rajtakapott nebuló, aki miután kiderül, hogy ellopta az osztálynaplót, és beleírt, azzal próbálja megúszni az igazgatói rovót, hogy hangos hisztibe kezd: Pistike tehet az egészről, mert ő sokkal jobb jegyeket kapott" - írja.

Nyakó István közleményében úgy fogalmaz, a Fidesz szóvivője a választások tisztasága miatt aggódik, de baj inkább az ő tisztánlátásával van. "Felesleges ugyanis hisztériakeltéssel próbálkozni azután, hogy Orbán Viktor maga ismerte el a köztévének nyilatkozva: a Fidesz egy olyan, 8 millió állampolgár adatait tartalmazó listából készíti fel kampányhadseregét, amelyet jogszerűen nem szerezhetett meg" - írta a szóvivő.