Minisztériumi és rendőrségi vizsgálat a lövöldözős születésnap miatt

2001.02.23. 16:50
Szétlőttek egy festményt Skultéty Sándor, a Környezetvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkárának 55. születésnapján. A tavaly október 16-án rendezett vacsorán Somogyi Győző festőművész alkotása szúrt szemet a fenékpusztai vendégházban mulató tízfős társaságnak, amely a szalonnasütő mellett intézte el a golyó általi eltűntetést - állítja egy újságíró. A Zala megyei Rendőr-főkapitányság rongálás miatt vizsgálatot indított, a tárca minisztere pedig belső ellenőrzést rendelt el.

Lapértesülések szerint Szvitek Erzsébet újságíró tett feljelentést a Zala megyei Rendőr-főkapitányságon a tavaly október 16-án történtek miatt. Ezen a napon ünnepelték Skultéty Sándor, a Környezetvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkárának 55. születésnapját. A vircsaft a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fenékpusztai vendégházban zajlott, ahol az ünnepelt mellett a Bábolna Rt. vezérigazgató-helyettese, Futó Elemér, Zala megyei természetvédelmi vezető, valamint az államtitkár titkára is részt vett.

Valamiért szemet szúrt

A tízfős társaságnak eddig ismeretlen okokból szemet szúrt Somogyi Győző festőművész festménye a vendégház tanácstermének falán. Szvitek elmondása szerint Skultéty kiadta a parancsot a kép eltüntetésére, amit két vendég segítségével a ház mögötti szalonnasütőnél hajtottak végre. A festményt szétlőtték, majd másnap kivették a rámából. Somogyi Győző egy kiállítására akarta kölcsönkérni a Nemzeti Park tulajdonában lévő festményt, amikor robbant a zsenánt bomba - tájékoztatta stop! szerkesztőségét Szvitek Erzsébet.

Rendőrségi és minisztériumi vizsgálat

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság rongálás alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított. Völgyi Ferenc a főkapitányság szóvivője az Indexet arról tájékoztatta, hogy a tanúk kihallgatása megkezdődött. Völgyi nem kívánta kommentálni azt az értesülésünket, miszerint az ügyben már Skultéty Sándor államtitkárt is kihallgatták.

A Környezetvédelmi Minisztérium péntek este kiadott közleményében tudatta, hogy a tárcát vezető miniszter vizsgálatot rendelt el az ügyben. A vizsgálatot Kávássy Sándor politikai államtitkár vezeti, mert a sajtóban olyan hírek jelentek meg, miszerint ,,a rendezvényen résztvevők közül valaki tevőleges magatartásával súlyos kárt idézett elő".