Mádl nem írja alá a PSZÁF-törvényt

2003.12.20. 09:39
A Népszabadság információi szerint a köztársasági elnök nem írja alá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével kapcsolatos törvénymódosítást. Hétfőn Mádl Ferenc előzetes normakontrollt kér majd az Alkotmánybíróságtól.
A "lex Szász" néven ismertté vált, a befektetők és a betétesek fokozott védelmével kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt az Országgyűlés hétfő késő este fogadta el 192 szavazattal, négy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett - írja a Népszabadság.

Kivonulás és tiltakozás

Az ellenzék nem szavazott, sőt a voksolás után tiltakozásképpen kivonult a parlamenti ülésteremből. A Fidesz és az MDF szerint ugyanis a törvénymódosítás egyetlen célja a PSZÁF jelenlegi elnökének, a Pannonplast-ügyet, s ezzel a K&H Equities-botrányt feltáró Szász Károlynak az eltávolítása a felügyelet éléről.

A korrekció értelmében a jövőben a felügyeletet egy tanács irányítaná, amelynek vezetőjét a miniszterelnök javaslatára az Országgyűlés egyszerű többséggel választja meg - azaz a kormánypártok szándéka szerint.

Az Országgyűlés a törvény elfogadásakor arról is döntött: felkérik a köztársasági elnököt, hogy sürgősséggel kerüljön sor a törvény kihirdetésére. Eszerint Mádl Ferencnek öt nap áll a rendelkezésére hogy aláírja a törvényt. Mivel a PSZÁF-törvény módosítását hétfőn fogadta el a T. Ház, a határidő hétfőn lejár.