Mádl pénteken nyilatkozik a Medgyessy-ügyről

2002.06.27. 12:29
Mádl Ferenc államfő csütörtökön Dávid Ibolyával, az MDF és Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével folytatta azt a megbeszélés-sorozatot, amelyet a hét elején kezdett el és amelynek célja: tájékozódni a pártok vezetőjénél az úgynevezett Medgyessy-ügyről.
A konzultáció után Dávid Ibolya azt hangsúlyozta, hogy számára nem jogalkotási és nem közjogi kérdés Medgyessy Péter kémelhárító múltja. Úgy vélte, morális szempontokat kell figyelembe venni, hogy amikor arra a kérdésre keresünk választ, hogy lehet-e valaki magyar miniszterelnök ilyen múlttal.

Sötét múlt, nemzetbiztonsági kockázat

Utalt arra, hogy Medgyessy Péter döntött, és nem mondott le a posztról. Egynapos ingadozás után pedig a koalíció pártjai is bizalmat szavaztak neki. Dávid Ibolya szerint azonban választ kell adni arra a kérdésre is, hogy lehetnek-e olyan tények, amelyek alapján a miniszterelnök mégis máshogy döntene, és az őt megválasztó képviselők is módosítják korábbi véleményüket.

Az MDF elnöke szerint ilyen tények attól a vizsgálóbizottságtól várhatóak, amelyet pártja kezdeményezett és amelyet immár az MSZP és az SZDSZ is támogat. A politikus úgy vélte, a testület egyik legfontosabb feladata annak megállapítása: jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, hogy a miniszterelnök ilyen sötét múlttal rendelkezik.

Felrúgták a szabályokat

Dávid Ibolya után Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke konzultált négyszemközt Mádl Ferenccel. A megbeszélést követően a szabad demokrata politikus elmondta, tájékoztatta a köztársasági elnököt arról, hogy a kormány stabil, alkotmányos válságról nem beszélhetünk, a koalíciós társak pedig támogatják a kabinetet. Ő is megerősítette, hogy pártja az MSZP-vel együtt támogatja az MDF vizsgálóbizottságáról szóló indítványát, ugyanakkor hozzátette, az SZDSZ fontosnak tartja saját vizsgálóbizottsága felállítását is, amelynek célja, hogy tisztázza, az elmúlt 12 esztendő kormányzati emberei közül ki volt a III-as főcsoportfőnökséghez kötődő személy.

Az SZDSZ elnöke fontosnak tartja azt a két törvénytervezetet is, amelyet a szocialista párttal közösen nyújtanak be. Kuncze a mostani ún. ügynöküggyel kapcsolatban úgy vélekedett, a kialakult helyzetért a felelősség azokat terheli, akik ismét felrúgták az írott és íratlan szabályokat.

Mádl Ferenc az előrejelzések szerint pénteken összegzi a négy parlamenti párt elnökével folytatott eszmecseréje tapasztalatait és mondja el véleményét a Medgyessy-ügyről.