Politikai bűncselekményre gyanakszik Magyar Bálint

2005.05.09. 22:36
Az oktatási reform lejáratására tett kísérletnek tartja Magyar Bálint az érettségibotrányt. A miniszter szerint semmi nem utal arra, hogy a diákok tömegével értesültek volna a magyarérettségi tételeiről, ezért a tételek ellopása és eljuttatása a sajtóhoz politikai bűncselekmény lehet. Magyar az Este műsorától megkapta a keddi matematikaérettségi tételeit is.

Erkölcsi banditizmusnak nevezte a Magyar Televízió Este című hírműsorában az érettségi tételek ellopását Magyar Bálint. A szabad demokrata oktatási miniszter politikailag motivált báncselekményre gyanakszik, melynek célja az oktatási reform lejáratása. Magyar az Este kérdésére elismerte, hogy a botrányba akár bele is bukhat.

A miniszter szerint hétfőn nem volt nyoma annak, hogy az érettségizők tömegei lettek volna tisztában a magyarérettségi tételeivel. Véleménye szerint ez is arra utal, hogy a tételeket politikai lejáratásból lopták el és juttatták el a sajtóhoz.

Kikerültek a matematika tételek is

Magyar Bálint Az Este műsorában átadtak Magyar Bálintnak egy borítékot a keddi matematikaérettségi tételsorával.

Amennyiben kedden tömeges csalásra utaló jeleket észlelnek, a matematikaérettségit későbbi időpontban megismétlik.

Az iskolákból kerülhettek ki

A miniszter elmondása szerint az érettségi tételek nem a fegyveres őrökkel is védett raktárból kerültek ki, mivel ott behatolásnak nem volt nyoma. Az elszállítás után a tételek az iskolákhoz kerültek. Magyar hangsúlyozta, hogy az előző években is ez volt a gyakorlat, a matematika- és a magyarérettségi tételei kivételével a többi tantárgy tételeit az iskolákban őrizték.

Az Oktatási Minisztérium kora este tett feljelentést a Nemzeti Nyomozóirodánál, miután az Este szerkesztősége tájékoztatta a tárcát arról, hogy már előző nap hozzájutott a tételekhez. A nyomozóiroda az ügyben ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást, a műsor a tételeket megkapó munkatársát fél kilenckor meghallgatásra vitték.

A neten is terjednek

Az érettségi tételek vasárnap az interneten is megjelentek. Kővári Ádám, az sg.hu portál szolgáltatásfejlesztési vezetője az Index kérdésére elismerte, hogy honlapjuk fórumában egy regisztrált felhasználó vasárnap este közölt egy, a magyarérettségi egyik kérdését ábrázoló képet. Az sg.hu a rendőrség hivatalos kérésére hajlandó kiadni a fórumozó adatait. Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozóiroda szóvivője nem kívánt nyilatkozni a nyomozás részleteiről, így arról sem, hogy kíkérik-e a tételeket közlő netező adatait.
Bővebben: Érettségi botrány: neten a tételek>>