Kállai ombudsman, Majtényi nem

2007.06.11. 19:52
A Fidesz leszavazta Majtényit, így ő nem lehet ombudsman. Kállai Ernőt viszont túlnyomó többséggel választották meg a parlamentben kisebbségi biztosnak. Sólyom László nem hajlandó változtatni jelölési módszerein. Még Majtényit is újra javasolná, ha közben a jogász nem nyilatkozta volna azt, hogy nem vállal újabb jelölést.

"Ha érkezne ilyen kérés, elhárítanám" - mondta Majtényi László hétfőn Budapesten arra a felvetésre, mi lenne, ha Sólyom László ismét őt jelölné az állampolgári jogok országgyűlési biztosának.


Majtényi már nem vállalja
Fotó: Huszti István

Nem repes a boldogságtól

A volt adatvédelmi biztos azután nyilatkozott, hogy a köztársasági elnök néhány perccel korábban úgy fogalmazott: "az sincs kizárva, hogy Majtényit még egyszer jelölöm".

A volt adatvédelmi biztost hétfőn nem választották meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosának. Az ombudsman-jelöltre 183 igen és 156 nem szavazatot adtak le a képviselők, megválasztásához a parlamenti képviselők kétharmadának, 258 képviselőnek támogató szavazata lett volna szükséges.

Saját helyzetéről Majtényi László annyit mondott: nem repes a boldogságtól.

Húsz éve készült a posztra

"Az életem nem attól van rendben, hogy a parlament megválaszt egy tisztségre, ugyanakkor elmondhatom, hogy húsz éve készültem erre posztra. Demokrata vagyok, Magyarország egy demokratikus állam, a demokratikus eljárásoknak mindenki köteles magát alávetni, magamra nézve a döntést kötelezőnek tekintem" - közölte Majtényi.

Kitért arra, hogy nagyon helyesli az erkölcsi szigort, és azt is, ha ezt éppen vele kezdik. "A problémám csupán az, hogy ez nem erkölcsi szigor volt" - vélekedett. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint pártatlannak tartja magát. Majtényi László megválasztását a Fidesz és a KDNP ellenezte, mivel a két párt álláspontja szerint az ombudsman-jelölt nem felel meg a pártatlanság követelményének.


Sólyom akár újra jelölné

Tiszta szívből gratulálok Kállai Ernőnek, nagyon boldog vagyok, hogy neki sikerült - hangoztatta Majtényi László. Kállai Ernő történelem szakos tanárt, jogászt 326 igen szavazattal, 14 ellenében választotta meg az Országgyűlés a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosának.

Sólyom László nem változtat az ombudsmanjelölés módján

Sólyom László a jövőben sem kíván változtatni az ombudsmanjelölés módján. A köztársasági elnök Kállai Ernőnek, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosának hétfői országgyűlési megválasztása után újságíróknak úgy nyilatkozott: nincs kizárva, hogy újból Majtényi Lászlót jelöli az állampolgári jogok országgyűlési biztosának.

"Nagyon sajnálom, hogy vannak olyan képviselők, a jelek szerint nemcsak ellenzékben, de kormányoldalon is, akik nem tudják elfogadni, hogy vannak valóban pártatlan emberek" - fogalmazott Sólyom.

Ha egyeztet Sólyom, akkor Kállai sem lett volna biztos

A jelölés módjáról szólva elmondta: nem változtat rajta, továbbra sem egyeztet előzetesen a parlamenti pártokkal, mert a független pozíciókat nem lehet pártalkuk tárgyává tenni. Szerinte ha egyeztetett volna az ombudsmani tisztségről, Kállai Ernő nem lett volna biztos.


Kállainak sikerült

"Az alkotmány szerint az elnök feladata megtalálni a megfelelő személyt e tisztségekre" - emelte ki Sólyom. A köztársasági elnök Kállai Ernő megválasztásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a legalkalmasabb jelöltet választotta meg az Országgyűlés, így személyében olyan ember tölti be a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosi posztját, aki jól fogja ellátni feladatát.