Nem hosszabbítottak az iraki magyar katonáknak

2004.11.15. 19:19
A parlament nem szavazta meg a kormány azon javaslatát, amely értelmében ez év vége helyett március 31-ig maradhatnának magyar katonák Irakban. A hosszabbításhoz a parlament kétharmadának támogatására lett volna szükség, a Fidesz és az MDF azonban nem járult hozzá a kormány kezdeményezéséhez. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerint az ellenzék hazafiatlan és rossz döntést hozott.
Az Országgyűlés a kormánypártok 191 igen és az ellenzék 159 nem szavazatával utasította el azt a határozati javaslatot, hogy 2005. március 31-ig maradjanak a magyar katonák Irakban.

A honvédelmi miniszter szerint "hazafiatlan és rossz döntés", hogy az ellenzéki pártok nem szavazták meg az Irakban szolgáló magyar szállítókontingens mandátumának meghosszabbítására irányuló előterjesztést. Ezt Juhász Ferenc nyilatkozta az MTI-nek hétfőn este.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök november 3-án, az utolsó sorkatona leszerelésekor jelentette be, hogy legfeljebb három hónappal meghosszabbítaná az Irakban szállítási feladatokat végző 300 fős magyar kontingens ez év végén lejáró mandátumát. A kormányfő ezt azzal indokolta, hogy Magyarország azért ment Irakba, hogy közreműködjön az ország demokratizálásában.

"Előttünk van az iraki politikai rendezés egyik legfontosabb feltétele, az iraki választások január végén. Ezt követően megteremthetőek a demokratikus rend, a nyugalom, a biztonság feltételei" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A Fidesz a bejelentést követően egyből egyértelművé tette, nem támogatják, hogy a magyar katonák a tervezettnél tovább maradjanak kint Irakban és az ő jogértelmezésük szerint december 31-re az összes magyar katonának haza kell térnie. A honvédelmi miniszter erről a parlamenti döntés után úgy nyilatkozott, hogy a hazautazás - a kiutazáshoz hasonlóan - várhatóan két hónapot vesz majd igénybe, de megpróbálják minél gyorsabban végrehajtani. Juhász elmondta: a kontingens december 31-én még szállítási feladatot végez.

Az ellenzéki párt álláspontján az sem változtatott, hogy Tony Blair brit miniszterelnök telefonon próbálta meggyőzni Orbán Viktort a magyar katonák maradásáról.

Irakról, itthon
A parlament tavaly júniusban, egyhangúlag döntött a 300 magyar Irakba küldéséről, azt követően, hogy április 25-én George W. Bush amerikai elnök felkérte Magyarországot: vegyen részt a békefenntartásban. Pár hónappal később az MDF azonban már kihátrált a döntés mögül és azóta folyamatosan a katonák hazahívását szorgalmazza.

A parlamenti határozat hat hónapban szabta meg a katonák iraki tartózkodását, majd azt 2003. november 3-án 2004 végéig meghosszabbították, ekkor már azonban nem volt egységes a parlamenti döntés, négyen nemmel szavaztak, huszonheten, köztük az MDF-frakció tagjai, tartózkodtak.

A kisebbik ellenzéki párt aláírásgyűjtést is fontolgatott, a pártot megelőzve azonban két állampolgár népi kezdeményezést indított. Az MDF kezdeményezése eleinte ellenállásba ütközött a többi párt részéről, az amerikai katonák kegyetlenkedéseinek nyilvánosságra kerülését követően azonban a Fidesz is felvetette a magyar kontingens idő előtti hazahívását. A kormánypártok úgy vélték, hogy a kivonulás nem lenne megoldás, ugyanakkor az ENSZ szerepvállalását sürgették, amelyről határozat is született.

Egy augusztusi hír szerint egy évvel is meghosszabbíthatja a Honvédelmi Minisztérium az iraki magyar missziót. A tárca politikai államtitkára azt nyilatkozta, hogy a nemzetközi jelenlét Irakban mindenképpen hosszú távon indokolt. Gyurcsány novemberben végül három hónapos hosszabbítást kért a parlamenttől.