Fej-fej mellett a Fidesz és az MSZP

2005.01.18. 10:19
A népszavazásra bocsátott kérdések megtörték az MSZP felzárkózásának a trendjét; a kampány alatt 12 százalékkal is vezetett a Fidesz. A népszavazásból a Fidesz került ki vesztesként és a két nagy párt támogatottsága között januárra minimális lett a különbség, derült ki a Marketing Centrum január eleji felméréséből.
Jót tett az MSZP-nek Medgyessy Péter lemondása a miniszterelnöki posztról. A nyári hónapokban az összes választásra jogosult körében tizenhárom százalékkal több támogatója volt a Fidesznek, mint az MSZP-nek. Ez az előny azonban Gyurcsány Ferenc hivatalba lépése után nyolc, majd négy százalékra olvadt.

A népszavazására feltett kérdések viszont megtörték ezt a felzárkózási folyamatot, és a kampányidőszakban készült - de még a népszavazás előtti héten lezárt - adatfelvétel azt jelezte, hogy ismét tizenkét százalékra nőtt a Fidesz előnye. A népszavazásból azonban a Fidesz került ki vesztesként, és az ellenzéki párt előnye három százalékra zsugorodott.

Ha most vasárnap lennének a választások, akkor a végeredmény a kisebb pártokon múlna. Az MDF nem látszik esélyesnek a parlamenti küszöb átlépésére, míg az SZDSZ továbbra is esélyes erre. A szavazók tizennégy százaléka csak a legutolsó pillanatban döntene valamelyik párt mellett.

A módszerről
A kutatások keretében minden hónapban 1200-1200 országszerte véletlenszerűen kiválasztott felnőtt válaszolt a kérdésekre. A legutóbbi felmérés 2004. november 10. és 2005. január 6. között készült. A véletlen mintavételi eljárás miatt a társadalmi-demográfiai jellemzők eloszlása kismértékben eltér a valós arányoktól. Ezt az adatfeldolgozás során - a KSH 2001-es népszámlálása alapján - többszempontos súlyozással korrigálták. A súlyozás után az alapbecslések bizonytalansága kisebb, mint plusz-mínusz három-négy százalék. A Marketing Centrum pártpreferencia becslései négy válasz figyelembevételével készülnek.