Nagyon kevés lesz a nem szavazat

2008.01.17. 15:27
Azok aránya, akik le szeretnék mondatni a kormányt, illetve három igennel terveznek szavazni a népszavazáson jóval több az eredményességhez minimálisan szükséges 2 millió főnél. Ugyanakkor a döntő többség tudja: a népszavazás sikere esetén sem mondana le a kormány, és a szavazásra bocsátott vitás kérdésekben sem számítanak sokan lényegi változásokra – derül ki a Marketing Centrum január elején készült felméréséből.

Ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, a jogosultak 52 százaléka biztosan részt venne, a Fidesz három kérdésről szóló tavaszi népszavazásra viszont csak 44 százalék ígéri részvételét a Marketing Centrum csütörtökön publikált felmérése szerint.

A részvételüket biztosra ígérők 64 százaléka azonban azt tervezi, hogy a Fidesz mindhárom kérdésére igennel fog szavazni, és számottevően sokan vannak azok is, akik egyes kérdésekre igennel, más kérdésekre pedig nemmel szavaznának, ha elmennének. Ha tehát minden az elsődleges válaszokkal szinkronban történne, akkor csaknem bizonyos, hogy mindhárom kérdésre igennel szavazna a jogosultak több mint 30 százaléka. Márpedig ez lényegesen több a népszavazás eredményességéhez minimálisan szükséges 25 százalék +1 főnél.

Ugyanakkor az is csaknem bizonyos, hogy nem egészen az elsődleges válaszoknak megfelelően fog alakulni a népszavazás eredménye. Ezidáig ugyanis az összes népszavazás előtt készített közvélemény-kutatásban mindig legalább 15 százalékkal magasabb volt a részvételüket biztosra ígérők aránya a ténylegesen véleményt nyilvánítók arányánál.

A magyar közvélemény hajlamos alacsony politikai téteket tulajdonítani a népszavazásoknak. Nincs ez másképpen a Fidesz népszavazási kezdeményezése esetében sem: a választásra jogosultak 69 százaléka ugyanis semmilyen érdemi változásra sem számít a népszavazás eredményessége esetén. A kormány lemondására és előrehozott választás kiírásra csak 14 százalék számít, a koalíció megmaradását, de Gyurcsány Ferenc lemondását 9 százalék feltételezi, a vitatott törvények visszavonását (vizitdíj, korházi napidíj és felsőiktatási tandíj) pedig mindössze 22 százalék reméli.

A sikeres népszavazásnak tulajdonított tét természetesen most is szorosan összefügg a részvétel valószínűségével, és azok aránya, akik részt akarnak venni a népszavazáson, és valamilyen érdemi változásra is számítanak a népszavazás eredményessége esetén mindössze 19 százalék. Ez viszont lényegesen kevesebb a minimálisan szükségesnél.

A Marketing Centrum szerint tehát pillanatnyilag egyáltalán nem tekinthető lefutottnak a népszavazás kimenetele, és a végeredmény elsősorban azon fog múlni, hogy a még csak most kibontakozó kampányok hatására milyen tététeket fog tulajdonítani a közvélemény a tavaszi referendumnak. Azt azonban már most borítékolhatjuk, hogy nagyon kevés nem szavazat fog az urnákba kerülni. A Fidesz kezdeményezésének ellenzői, illetve a szkeptikusok inkább otthon maradnak majd.