Az MDF választmánya jóváhagyta a kampánystratégiát

2004.03.27. 23:47
Az MDF országos választmánya ellenszavazat nélkül támogatta Dávid Ibolya pártelnök "A normális Magyarország" szlogennel meghirdetett programját, valamint megerősítette a korábban elhatározott európai parlamenti kampánystratégiát, mondta egybehangzóan Csáky András, a testület elnöke és Gémesi György kampányfőnök a választmány ülését követő sajtótájékoztatón.
Az MDF kampánystratégiája az, hogy 2006-ban nemzeti keresztény konzervatív kormánya legyen az országnak, s ennek rendeli alá az európai parlamenti választási kampányát is, közölte Gémesi György. Mint elmondta, a testület kiegészítette az európai parlamenti választási listát. Emlékeztetett arra, hogy a listát Dávid Ibolya pártelnök vezeti, második helyen Olajos Péter szerepel, a harmadik hely az FKGP-é, és erről a kisgazdapárton belül egyeztetés folyik, negyedik Ékes József, ötödik Almássy Kornél. A hatodik helyre Kobold Tamás, Miskolc volt polgármestere került. Felkerült a listára Dobos Krisztina volt képviselő, Szabó Zsolt, az IDF elnöke és Kovács Tamás, a vívószövetség főtitkára. Ű

Kérdésre válaszolva Csáky András közölte, hogy minden hónap utolsó szombatján tartja a választmány az ülését, és Dávid Ibolya pártelnök ezért nem tudott részt venni a Fidesz szövetségi gyűlésén. A sajtótájékoztató után Dávid Ibolya az MTI-nek azt mondta: írásban válaszolt a Fidesz választmányi elnökének a meghívásra, amelyben közölte, hogy az MDF országos választmánya minden hónap utolsó szombatján tartja ülését, s kampányidőszakban az MDF elnökének részvétele az ülésen elengedhetetlen. Hozzátette: levelében jó munkát kívánt a Fidesz szövetségi gyűlésének. Ugyancsak kérdésre válaszolva Gémesi György kijelentette: a pártelnök szavaiban semmiféle vádaskodás nem volt, kérdéseket fogalmazott meg a brókerüggyel kapcsolatban. Csáky András közölte, cáfolni, illetve jogi lépéseket kellene tenni, mert ez az ügy "a közéletet fertőzi". Dávid Ibolya korábban a brókerüggyel foglalkozó könyvre utalva többször beszélt arról, hogy az állami beruházások túlszámlázásából 70-30 százalékban osztozik a két nagy párt.

A sajtótájékoztatón Csáky András az MTI érdeklődésére a sárospataki szervezet vezetőjének bírálatával kapcsolatban azt mondta, ez helyi ügy, a megyei választmányra tartozik, de jelezte, három és fél oldalas levélben reagált a szervezet észrevételeire. A választmányi elnök kijelentette, "az MDF bája a politikai palettán, hogy durván nem torolja meg a kisebbségi véleményt".

Előzőleg az MDF sárospataki elnöke azt közölte az MTI-vel, hogy nem ért egyet a Magyar Demokrata Fórum politikájával a párt sárospataki szervezete, ezért új pártvezetés megválasztását és új szövetségi politika megfogalmazását szorgalmazza.

Pécsvárady Botond tájékoztatása szerint aggodalmukat és nemtetszésüket többször juttatták kifejezésre, ám sem Dávid Ibolya pártelnök, sem pedig Csáky András választmányi elnök nem válaszolt levelükre.

Javaslat a gyermekszegénység ellen

Az MDF országos választmánya felkérte a parlamenti frakciót: mindent kövessen el annak érdekében, hogy a gyermekszegénység elleni küzdelem jegyében jövő héten benyújtandó országgyűlési határozati javaslatukat a Ház elfogadja - mondta Sisák Imre a választmány budapesti ülését követő sajtótájékoztatón, szombaton. A gyermekszegénység egyre inkább aggasztó problémájával szemben hatékony, az esélyegyenlőséget szem előtt tartó intézkedéseknek kell megszületniük - hangoztatta az ellenzéki honatya. Az MDF azt javasolja, hogy a családi pótlék a mindenkori átlagjövedelem 10 százaléka legyen. A demokrata fórum határozati javaslatában indítványozza a gyermekügyi ombudsman intézményének létrehozását. Azt is javasolják, hogy a kormány az adótörvények módosításával tegye lehetővé, hogy a gyermekjóléttel foglalkozó civil szervezeteknek is fel lehessen ajánlani 1 százalékot a személyi jövedelemadóból. Az országgyűlési határozati javaslat felkéri a kormányt, hogy dolgozzon ki olyan egységes tanulmányi ösztöndíjrendszert, amely tekintettel van a gyermekek szociális helyzetére.

MSZP: az MDF javaslatának több pontja támogatható Az MSZP szerint az MDF gyermekszegénység elleni határozati javaslatának több pontja is támogatható, ha megvan hozzá a fedezet és a szakmai koncepció - közölte Arató Gergely szocialista parlamenti képviselő szombaton az MTI-vel.

A határozati javaslat nem tartalmazza azokat a szakmai részleteket, aminek alapján erről dönteni lehetne, de a kezdeményezés több eleme a kormányprogram része és célja, tette hozzá. "Örvendetes, hogy az MDF az ország valós problémájával foglalkozik, a gyermekszegénység pedig az" - mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy még jobb lett volna, ha erre az ellenzéki párt az előző ciklusban, amikor kormányon volt, felfigyel.

"Az UNESCO jelentése ugyanis éppen 2000-ben Magyarországot 23 ország közül az utolsó előtti helyre sorolta a gyermekszegénység szempontjából" - közölte. Arató Gergely szerint a Medgyessy-kormány eddig is sokat tett a probléma enyhítése érdekében. Ide sorolta a családi pótlék emelését, a 13. havi családi pótlék bevezetését, a rászorultsági alapon kiterjesztett ingyenes tankönyvellátást és iskolai étkeztetést, valamint az anyasági segély megemelését.

"Minden észszerű és gazdaságilag is megalapozott kezdeményezés megvalósítható és megvalósítandó" - mondta, hozzátéve, hogy szívesen megismernék az MDF ezzel kapcsolatos szakmai elképzeléseit.