Az MDF szigorítaná a drogtörvényt

2002.10.02. 13:33
Az MDF szigorítaná a kábítószerrel kapcsolatos Btk. paragrafusokat - derült ki a párt szerdai tájékoztatóján, ahol Csampa Zsolt és Pettkó András kijelentette: nem lehet különbséget tenni kábítószer és kábítószer között. A kormány egy héttel ezelőtt nyilvánosságra került elképzelései ugyan nem tartalmazzák a tudatmódosító szerek közti különbségtételt, ellenben szűkítenék a fogyasztókat fenyegető büntetőjogi szankciók körét.
A Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciója tiltakozik a büntető törvénykönyvnek a kormány által tervezett módosítása miatt, amely a kábítószerrel való visszaélésre terjed ki. Csampa Zsolt és Pettkó András országgyűlési képviselők szerdai sajtótájékoztatójukon, a Parlamentben úgy vélekedtek, a választások után az MSZP ebben a kérdésben is engedett koalíciós partnerének, hiszen "az SZDSZ prominensei évek óta követelik, hogy Magyarországon engedélyezzék a könnyű drogok fogyasztását".

Nincs különbség

Az MDF-es képviselők a tárcaközi egyeztetésen lévő tervezettel összefüggésben kijelentették, nincs különbség az úgynevezett kemény és könnyű drogok között, ezért a jogszabály enyhítése helyett a demokrata fórum a szigorítást tartaná szükségesnek. Elmondták, az 1999-ben bevezetett szigorítást széles körű társadalmi vita előzte meg, és az Országgyűlés nagy többséggel fogadta el a módosítást.

A cél az elrettentés

Az akkori vitára hivatkozva, amelyben a szabad demokraták úgy vélték, hogy több tízezer gyerek kerül majd börtönbe, az MDF-es képviselők kijelentették: a törvény hatályba lépése óta eltelt két év alatt "érdemtelenül" egyetlen fogyasztó sem kapott börtönbüntetést, a kilátásba helyezett büntetés célja az elrettentés volt.

Az MDF-es politikusok a legfontosabb célnak a megelőzést tekintik. Az Ifjúsági és Sportminisztérium pályázatok kiírásával és reklámanyagokkal igyekezett meggyőzni a polgárokat arról, hogy "Egy szer sem" érdemes kipróbálni a drogfogyasztást, de a minisztérium jelenlegi vezetése minden jel szerint szakítani kíván a megkezdett programmal. Az előző kormány lefektette a megelőzésre szolgáló összefogás alapjait, a Medgyessy-kormány pedig ezen alapok "lerombolásán tevékenykedik"- mondták.

Nem nyhülne érdemben semmi

A kormány egy héttel ezelőtt tette közzé elképzeléseit a Btk. tervezett módosításáról. E szerint nem enyhülne érdemben a kábítószerrel való visszaéléssel kapcsolatos büntetőjogi szankció. A tervezet ugyanakkor markáns különbséget tesz a fogyasztás és a terjesztés között, illetve szélesítené az úgynevezett elterelést választhatók körét. A jelenlegi szabályozás értelmében csak a kábítószerfüggők választhatnak fél esztendős gyógykezelést, elkerülendő a felelősségre vonást, míg az új szabályozás értelmében az alkalmi fogyasztók is választhatnának a felfüggesztett börtönbüntetés helyett a megelőző-felvilágosító programot.