Az MDF provokációnak tartja a kendernapot

2003.04.25. 15:02
Az MDF és ifjúsági tagozata az IDF tiltakozni fog az Európai Bizottság magyarországi nagyköveténél azt kérve tőle: ne tűrje, hogy a május 4-ei kendernapot az EU-szimbólumaival népszerűsítsék. Az ellenzéki párt kifogásolja, hogy az EU-zászló 12 csillagát 12 kendermagra cserélték a május 4-ei demonstráció szervezői. A plakáton egyébként nem kendermag, hanem kenderlevél szerepel.
"A Magyar Demokrata Fórum és az Ifjúsági Demokrata Fórum a jó ízlés, a kábítószert nem fogyasztó többség elleni támadásnak és durva provokációnak tartja, hogy május 4-én, Anyák napján a fővárosban Engedd szabadon a kendert címmel, Jancsó Miklós védnöksége alatt rendezvényt szerveznek" - tartalmazza a két szervezet közös közleménye.

A drogok helyett a barátságot

Az MDF ifjúsági tagozatával együtt ígéri, hogy tiltakozni fog az Európai Bizottság magyarországi nagyköveténél, azt szorgalmazva, "ne tűrje, hogy az Európai Unió színeit, szimbólumrendszerét kihasználva (a tizenkét csillag helyett tizenkét kendermag) az EU-t a hatályos törvények által büntetendő cselekmény elkövetésének népszerűsítésére használják, és arra utaljanak, hogy az EU-ban szabadon fogyaszthatóak lesznek a kábítószerek".

Az MDF szerint az uniós csatlakozás egyértelmű haszonélvezői a fiatalok lesznek, de csak abban az esetben, ha élni tudnak a szabadsággal és a drogok helyett a tartalmas és egészséges életet, a sportot, vagy épp a barátságot választják.

Jánosi: Nem tervezünk liberalizációt

A kormány nem tervez további liberalizációt a drogfogyasztással kapcsolatban - mondta Jánosi György az MTI-nek annak kapcsán, hogy a Kendermag Egyesület május 4-én demonstrációt rendez a marihuána-fogyasztás büntetése ellen. A kábítószerügyekért is felelős Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium vezetője jelezte: arra lát lehetőséget, hogy az elterelés intézményében differenciáltan kezeljék a különböző drogokat fogyasztókat.

Azt azonban nem tartják szükségesnek, hogy tovább módosítsák a Büntető törvénykönyv vonatkozó részeit, hiszen az jelenlegi formájában beleillik a magyar koncepcióba, és megfelel a nemzetközi szerződéseknek is. Jánosi György úgy véli, hogy a kormánynak tárgyalnia kell bárkivel, aki értelmes keretek között olyan problémát vet fel, amely kormányzati megoldást igényel. Megjegyezte: a demonstráció és a tárgyalás közül az utóbbit preferálja.

Orbán polgári köre is tiltakozik

A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör elfogadhatatlannak tartja a drogozás igenlését, elutasítja a drogozás népszerűsítését, a gyermekek drogra szoktatását, s különösen "ízléstelennek és otrombának" tartja, hogy ezt anyák napján kívánják megtenni - tartalmazza a többek között Orbán Viktor által alapított polgári kör. A szervezet a május 4-i rendezvénnyel kapcsolatban úgy fogalmaz: "nem törődhetünk bele abba, hogy a drogozás polgárjogot nyerjen, és a választható életstratégia rangjára emelkedjen". A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör elutasítja a drogozás népszerűsítését, a gyermekek kioktatását, drogra szoktatását.