Mécs Imre nyilvánosságra hozta az érintettek névsorát

2002.08.30. 18:37
Mécs Imre, a rendszerváltozás utáni kormánytagok múltját vizsgáló parlamenti bizottság szabad demokrata elnöke a Magyar Hírlap múlt szombati számában megjelent névsort megerősítve nyilvánosságra hozta az érintettek nevét: Boros Imre, Fazakas Szabolcs, Kádár Béla, Martonyi János, Medgyessy Péter, Rabár Ferenc, Raffay Ernő, Sárossy László, Nógrádi László és Bogár László. A volt és jelenlegi kormánytagok valódi érintettsége azonban csak azután derülhet ki, hogy a Történeti Hivatal, a Miniszterelnöki Hivatal és a Honvédelmi Minisztérium megküldi a bizottságnak a 10 személy részletes aktáját.
Mécs Imre, a rendszerváltozás utáni kormánytagok múltját vizsgáló parlamenti bizottság elnöke levelet intéz a Történeti Hivatal, a Miniszterelnöki Hivatal és a Honvédelmi Minisztérium vezetőjéhez, hogy valamennyi, az érintett személyekkel kapcsolatos dokumentumról készítsen anonimizált másolatokat és azt juttassa el a bizottsághoz.

Járairól nem találtak elég bizonyítékot

A szabad demokrata politikus pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az érintett kormánytagok közé Bogár Lászlót, az Orbán-kormány politikai államtitkárát (MEH), Boros Imrét, az Orbán-kormány PHARE-ügyekért felelős miniszterét, Fazakas Szabolcsot, a Horn-kormány ipari és kereskedelmi miniszterét, Kádár Bélát, az Antall-kormány nemzetközi gazdasági kapcsolatokkal megbízott miniszterét, Martonyi Jánost, az Orbán-kormány külügyminiszterét, Medgyessy Péter jelenlegi miniszterelnököt, Nógrádi Lászlót, az Orbán-kormány közlekedési és vízügyi miniszterét, néhai Rabár Ferencet, az Antall-kormány pénzügyminiszterét, Raffay Ernőt, az Antall-kormány politikai államtitkárát (HM) és Sárossy Lászlót, az Antall-kormány politikai államtitkárát (FM).

Mécs Imre szerint a nevek tekinthetők a Magyar Hírlapban múlt szombaton megjelent névsor megerősítésének, és nagyobb kárt okoznak azzal, ha nem mondják ki nyíltan, hiszen "ez már közbeszéd tárgya". Hozzátette: a dokumentumokra azért van szükség, mert a bizottság teljes mértékű bizonyítást akar.

Kádár Béláról és Nógrádi Lászlóról korábban már kiderült, hogy nem működtek együtt a titkosszolgálatokkal, ennek ellenére az összes, személyükkel kapcsolatos dokumentumok másolatát kikéri a bizottság. Kérdésre válaszolva Mécs elmondta: Nógrádi Lászlót és Kádár Bélát - akikről a napokban az került nyilvánosságra, hogy lekerültek a testület listájáról - már nem hallgatják meg, ők azért szerepelnek e listán, mert a bizottság minden iratot egységesen akar kezelni, ugyanolyan dokumentáltsággal, azonos dokumentációs háttérrel.

Járai tiszta

A megszerzett információk alapján a bizottság ugyanakkor nem tekintette érintettnek Járai Zsigmondot, a jegybank elnökét, az Orbán-kormány első pénzügyminiszterét. Ez azért is különös, mert Járai sajtónyilatkozataiban már elismerte, hogy együttműködött a titkosszolgálatokkal. Járaihoz hasonlóan Boros Imre is elismerte, hogy együttműködött a III-as főcsoportfőnökséggel, ugyanakkor Bogár László és Martonyi János kijelentette cáfolta a róluk felröppenő híreket.

Kilencvenszázalékos biztonság

Mécs Imre arra az újságírói feltevésre, hogy a most hivatalosan is bejelentett névsor az érintettek körének százszázaléka-e, azt mondta, amíg nem lesz rend a különféle irattárakban, addig nem lehet százszázalékosan feltárni a múltat, így lehetnek további érintettek is. Mécs szerint ugyanakkor 90 százalékos biztonsággal mondható, hogy ez a végleges lista.