Besokallt a nép

2006.11.15. 16:46
A választók tömegesen ábrándulnak ki a politikából. Az elfordulás a Fideszt és Orbán Viktort sújtja leginkább. Az októberihez képest jelentősen közeledett egymáshoz a két nagy párt népszerűsége. Ezek a Medián legújabb felmérésének tanulságai.

Egy hónap alatt 5 százalékkal emelkedett a politikával magában leszámoló választók aránya, a Medián Intézet politikai közhangulatról szóló novemberi felmérése szerint 22 helyett 27 százalék mondta azt, hogy már nem érdekli, mi zajlik a parlament környékén.

Zuhant a Fidesz előnye

A Medián szerdán közzétett kutatási eredményei szerint a közvélemény "besokallása" módosította a kormányoldal és az ellenzék közötti erőviszonyokat, de az ellenzék belső erőviszonyait is. Az MSZP már októberre túljutott a mélyponton és novemberre stabilizálódott a támogatottsága, a Fideszé viszont jelentős mértékben visszaesett. A nagyobbik ellenzéki párt még mindig jelentős népszerűségi előnyt könyvelhet el, de a választani tudó "biztos" szavazók körében 22-ről 14 százalékra csökkent az előnye a szocialistákkal szemben.

A közvélemény-kutató cég politikuslistáján az előző hónapban még "dobogós" Orbán novemberre a hatodik helyre csúszott vissza, míg a kormánypárti politikusok népszerűsége - ha szerény mértékben is - növekedett. Az emberek többsége (54 százalék) továbbra is úgy gondolja, hogy a miniszterelnöknek le kellene mondania, de novemberben már gyakorlatilag ugyanannyian tartották Gyurcsányt és Orbánt a kormányfői posztra alkalmasabbnak (40 és 41 százalék) - pedig az előző hónapban még 8 százalék volt a Fidesz-elnök előnye (3. ábra). A hangulatváltozás potenciális nyertesének tűnik az MDF is.