Maximális pesszimizmus támogatja a Fideszt

2007.02.15. 08:53
A Medián februári adatai szerint az őszi zavargásokhoz hasonlóan negatív az ország helyzetének megítélése a megkérdezettek között.

A Medián legújabb felmérése szerint februárban megint növekedett azok aránya, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon.

A jó irányt nem látják

Az elmúlt hetekben ismét annyian vélekedtek negatívan a helyzetről, mint az őszi zavargások idején, és a jó irányt látók aránya is visszaesett. A közvélemény-kutatás szerint az ország gazdasági helyzetét illetően egy hónap alatt 59-ről 64 százalékra nőtt a pesszimisták aránya. Az emberek 68 százaléka szerint az elkövetkező egy évben romlani fog saját háztartásának anyagi helyzete is. Igaz, a pesszimizmus ezen a téren nem nőtt, januárban is pontosan ennyien kalkuláltak a várható problémákkal.

A biztos sem biztos


Vincent van Gogh képe

A romló közhangulatban stabilizálódott a Fidesz tetemes előnye az MSZP előtt. Az ellenzéki párt támogatottsága a tavaly év végi politikai válság idején jelentősen visszaesett, januárban azonban újra a teljes népesség 37 százaléka szavazott volna a Fideszre. Ugyanilyen arány alakult ki most februárban, és az MSZP támogatottsága is csak egy százalékponttal, 26 százalékra csökkent, ami természetesen statisztikailag nem szignifikáns változás. Jelentősen visszaesett viszont az MSZP-szimpatizánsok részvételi hajlandósága, így a választani tudó "biztos" szavazók körében igencsak szélesre nyílt a két nagy párt támogatottságát kifejező olló. Míg a teljes népességre vetített támogatottságban csak 11 százalékos a Fidesz előnye, a választani tudó, "most vasárnapi" részvételüket is biztosra ígérő szavazók körében 24 százaékos a különbség. Az SZDSZ és az MDF támogatottsága egyaránt visszaesett 3 százalék körüli szintre.

A politikusok népszerűségi listáját továbbra is a köztársasági elnök vezeti, néhány ellenzéki politikus megítélése a statisztikai hibahatárnál kisebb, néhány kormánypártié annál nagyobb mértékben csökkent. Érdekesség, hogy 76 százalékos ismertségével bekerült a 20 legismertebb politikus közé - és ezzel "kiérdemelte" az adatai publikálását - Molnár Lajos egészségügyi miniszter, aki 13 százalékos népszerűségi mutatójával messze a legkevésbé kedvelt politikusnak számít, igaz még így sem döntötte meg a Medián által mért népszerűtlenségi rekordot. Ezt továbbra is Bokros Lajos tartja, akit 1995 októberében az őt ismerők 9 százaléka látott volna szívesen "fontos politikai szerepben". Sólyom László népszerűség kismértékben nőtt az év eleje óta, a harmadik, Szili Kataliné viszont 6 pontot esett.