Medgyessy apuka a Família Kft.-ézés ellen

2004.05.19. 18:28
Tanult szakmájuk gyakorlásából boldogulni igyekvõ fiatalokat hazugságokkal vádolni nem tartozik a demokráciához - szögezte le közleményében a miniszterelnök. Medgyessy Péter a fiát és az uniós pénzekért felelős államtitkár, Baráth Etele fiát ért fideszes vádakra reagált a miniszterelnök.hu honlapon "édesapaként". Répássy Róbert fideszes képviselő a héten többször intézett kérdést a kormányfőhöz a gyerekek lobbista tevékenységének összeférhetetlenségéről.
A Magyar Köztársaság miniszterelnökét kritizálni, vádolni, támadni, vagy rágalmazni, hozzátartozik a demokráciákban megszokott politikai versengéshez. Az eszközök megválasztása az ellenfél joga, stílusán, ízlésén múlik. Ezt elfogadni és eltûrni, demokratikus kötelezettség - állítja a miniszterelnök szerdai közleményében.

A nyugodt közélet érdekében

Medgyessy Péter ugyanakkor a kormányfői honlapon közölt levélben leszögezi: "politikai rágalmakkal illetni olyan cégeket, amelyeknek sem állami megbízása, sem közpénzhez köze nincs, nem tartozhat hozzá a demokráciákban megszokott politikai versengéshez. A politikát a családok életébe erõltetni, közemberek hétköznapi nyugalmát megzavarni, tanult szakmájuk gyakorlásából boldogulni igyekvõ fiatalokat hazugságokkal vádolni, politikai rágalmakkal illetni olyan cégeket, amelyeknek sem állami megbízása, sem közpénzhez köze nincs, nem tartozhat hozzá a demokráciákban megszokott politikai versengéshez. Ezt nem eltûrni, ez ellen a nyugodt közélet és a jóízlés nevében fellépni, demokratikus kötelezettség." A miniszterelnök ugyanakkor felszólítja a közélet minden szereplõjét, tartsa magát a demokratikus szabályokhoz.

Családi házhoz mentek

A miniszterelnök azt követően jelentette meg az "édesapaként" aláírt írást, hogy a Fidesz két képviselője szerdán ismét fia és Baráth Etele fia lobbista tevékenységéről tartott sajtótájékoztatót. Répássy Róbert és Lengyel Zoltán fideszes országgyűlési képviselő Baráth Gergely III. kerületi családi háza előtt, az utcán tartott sajtótájékoztatót. A politikusok az OTP mintegy 100 millió forintos megbízási díját említve feltették a kérdést a "magyar embereknek": "az ő tehetséges fia egy év alatt mikor lesz képes 100 millió forintot keresni (...), vagy ez csak Medgyessy Péter miniszterelnök fiának, Medgyessy Gergelynek, vagy pedig Baráth Etele államtitkár fiának, Baráth Gergelynek sikerül".

Megbízható forrásból értesültek

Répássy Róbert az MTI kérdésére azt mondta, hogy a 100 milliós OTP-megbízásról "megbízható forrásból" értesült. Répássy Róbert azzal indokolta a sajtótájékoztató helyszínének kiválasztását, hogy az említett családi házban jegyezték be alig több mint egy évvel ezelőtt azt a kft.-t, amely Magyarország vezető távközlési szolgáltatójának és Magyarország legnagyobb lakossági bankjának az érdekeit képviseli Brüsszelben. A ház előtt megjelent Baráth Gergely is, aki elmondta: a TGG and Partners irodája nem ebben a házban található, "itt egy család lakik, és ha a cégünkről akar valaki beszélni, akkor jöjjön az irodánk elé (...), ne a magánlakásunkhoz, ne a születésnapomon" - tette hozzá.