Füttykoncert az Örömkoncerten Medgyessynek

2003.08.19. 20:56
Füttykoncert előzte meg az Örömkoncertet, amikor Medgyessy Péter ünnepi beszédében a kormány eredményeit említette. A beszédet többször megzavaró hangos füttyögésre a kormányfő is reagált, és az ünnep méltóságának megőrzésére buzdította a nemtetszésüket nyilvánítókat.
A Hősök terén az ország európai uniós csatlakozásának köszöntésére rendezett Örömkoncertre több tízezren gyűltek össze, a nézők nemcsak a Műcsarnoknál felállított 2500 négyzetméteres színpad előtti teret töltötték meg, hanem a környező utcákat is.

Fütty a hitelességre

Tekintse meg képeinket!
Az esemény a miniszterelnök rövid ünnepi beszédével vette kezdetét. Medgyessy Péter szónoklatát azonban több ízben hangos füttykoncert zavarta meg. A miniszterelnök az ünnep méltóságnak megőrzésére kérte a füttyögőket, ám a tévé- és rádióközvetítésekben is jól hallható hangzavar később ismét felerősödött. A füttykoncert akkor kezdődött, amikor a kormányfő az autópálya- és gyorsforgalmi útépítések folytatódásáról, valamint a fizetések növekedéséről beszélt, majd azt követően hangzott fel ismét, amikor Medgyessy Péter a nemzeti közmegegyezés melletti hitvallását részletezve azt mondta, igazmondás, hitelesség kell, hazudni nem szabad.

Másképp gondolni az államra

A miniszterelnök szónoklatában kitért az állami takarékosság szükségességére. A "mit kaphatunk az államtól" kérdés helyett másként kell gondolkodni, mert a jóléti államok ideje lejárt - mondta Medgyessy, aki szerint a takarékosságnak a jövőt kell szolgálnia. A kormányfő szerint ebben főként a jövő generációnak, a gyermekeknek kell elsőbbséget adni a méltányosabb elosztás, a szolidaritás, a rászorultak segítése alapján. Medgyessy leszögezte: az Európa terv folytatódik, híd-, metró-, gát-, kollégiumépítéssel.