Medián: ráerősített a Fidesz

2005.11.16. 11:46
Bár a Fidesz saját szavazótáborában nyár óta csökken a 2006-os választási győzelembe vetett hit, a Medián Intézet novemberi felmérése szerint az ellenzéki párt és az MSZP támogatottsága között az elmúlt egy hónapban újra megnőtt a különbség.

Az októberi "ollózárulás" után ismét nagyobb a különbség a két nagy párt népszerűsége között. A Medián Intézet novemberi, a HVG megrendelésére készített politikai közvélemény-kutatása szerint az elmúlt egy hónapban teljes népességben 4-ről 6-ra, a választani tudó "biztos" szavazók körében 4-ről 8 százalékra nőtt a két tábor közötti különbség.

Az MDF 1 százalékon

A november 4-e és 8-a között végzett felmérés szerint az októberi Fidesz-MSZP (48-44) támogatottság a biztos szavazó, pártválasztók körében 49 illetve 41 százalékosra módosult. A teljes népesség körében az ellenzéki párt novemberben 36 százalékos népszerűséget mondhat magáénak, a nagyobbik kormánypárt most 30 százalékon áll. A vizsgálat szerint az SZDSZ "most vasárnap" nem jutna be a parlamentbe, 4 százaléknyi szavazatot remélhetne, az MDF viszont 1 százalékos támogatottságával egészen eltávolodott a bejutási küszöbtől.

Kevesebb a közömbös

A Medián felmérése szerint az elmúlt két hónapban csökkent ugyan a pártok iránt teljesen közömbös megkérdezettek aránya az 1200 fős mintában, de a részvételüket biztosra mondók továbbra is csak az összes válaszadó felét tették ki, a választani tudó "biztos" szavazók pedig csak a lakosság 45 százalékát teszik ki. Mindkét nagy párt szimpatizánsainak választási hajlandósága 63 százalékos, a kisebbeket elvileg támogatók nagyobbik része azonban el sem menne szavazni. A Fidesz-táborban valószínűleg az elmúlt hónapok trendje miatt nyár óta csökkenőben van a választási győzelembe vetett hit, a szocialistákat viszont saját szavazóik és a teljes népesség körében is egyre többen tekintik 2006 fő esélyesének.