Csak a Fidesz és az SZDSZ ad alelnököt

2006.05.10. 18:01
A Fidesz körbeöleli majd a KDNP frakcióját, köztük és a koalíciós pártok közé befért az MDF. Ebben is megállapodtak a pártok a jövő keddi alakuló ülésről tartott egyeztetésen.

Megegyeztek a pártok az országgyűlés május 16-i alakuló üléséről. A megállapodás szerint a házelnököt az MSZP jelöli, az alakuló ülésen megválasztandó két alelnök egyikére az SZDSZ, másikra a Fidesz tesz javaslatot, további alelnököket az alakuló ülést követően választanak.

A megállapodás tartalmazza a parlamenti ülésrendet is. E szerint a pulpitus felől nézve az ülésterem bal oldalán az MSZP képviselői, mellette az SZDSZ frakciója foglal helyet, majd - tovább haladva balról jobbra - az MDF és a Fidesz képviselőcsoportja következik. A KDNP képviselői ugyanakkor a Fidesz-frakció soraiban foglalnak majd helyet, a független képviselő pedig az ülésterem jobboldalán kap helyet.

Százszázalékosan

A későbbi egyeztetéseken az MDF a bizottságok számának csökkentését képviseli majd, mondta Herényi Károly frakcióvezető a sajtó képviselőinek a megállapodás aláírása után. Az MDF azt is el kívánja érni, hogy egy képviselő csak egy bizottságnak lehessen a tagja, és ott lehetőleg százszázalékosan végezze a munkáját, fejtette ki a frakcióvezető. Az MDF elfogadja, hogy a Fidesz adja az ellenzék országgyűlési alelnökjelöltjét.

Rubovszky György, a KDNP képviselője elmondta, hogy ő nem írta alá az ülésrenddel kapcsolatos megállapodást, de tudomásul veszi.

Az SZDSZ Világosi Gábort delegálja a parlamenti alelnöki tisztségére, országgyűlési jegyzőnek pedig Béki Gabriellát és Kis Zoltánt javasolja, közölte Eörsi Mátyás ügyvivő. "Tartottam attól, hogy nem lesz megállapodás, nagyon sok aggasztó jel utalt erre, de örülök annak, hogy ha ideiglenesen is, a megállapodás létrejött, tehát a parlament meg tudja kezdeni a munkáját" - fogalmazott a liberális politikus.

Az első nap menetrendje
Az országgyűlés május 16-i alakuló ülése 14 órakor kezdődik. Az ülés elején a köztársasági elnök mond beszédet, majd Horváth János (Fidesz) korelnök köszöntőbeszédét követően elfogadják a napirendet. Ezután Szigeti Péter, az Országos Választási bizottság elnöke és Lamperth Mónika belügyminiszter számol be a választásról, utána a mandátumigazolás következik. Miután a mandátumvizsgálat lezajlott, a képviselők esküt tesznek. Az ülésen bejelentik a pártok képviselőcsoportjainak megalakítását, majd titkos szavazással megválasztják a tisztségviselőket. A szavazás eredményének ismertetése után bejelentik a házbizottság megalakulását, majd az Országgyűlés elnöke mond köszöntőt. Az alakuló ülés végén bejelentik a kormány megbízatásának megszűnését, a köztársasági elnök javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, majd a jelölt mond beszédet.

Eörsi Mátyás hangsúlyozta, az SZDSZ továbbra is kisebb számú és kisebb létszámú bizottságokat szeretne, amelyek hatékonyabban ellenőrzik a kormány munkáját, és a törvényhozás minőségét javítják. A biozottságokról a vita még hátra van, és Eörsi szerint kemény csata lesz.

"A tárgyalások eredményt hoztak, a megállapodást ma aláírásunkkal hitelesítettük. A parlament alakuló ülése május 16-án gond nélkül le fog zajlani" - értékelte a megállapodást Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Az országgyűlés bizottsági struktúrájának tárgyalásakor kerül újra napirendre, hány alelnöke legyen a Háznak, mondta. A szocialisták tervei szerint az alelnököket és a bizottsági tagokat május 30-án választaná meg az országgyűlés. Katona Béla elmondta, hogy jövő hétfői alakuló frakcióülésükön tesznek javaslatot a házelnök személyére.

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője szerint az országgyűlés alakuló üléséről született szerdai megállapodás csak a "kötelező gyakorlat" volt, hiszen a koalíciós tárgyalások lassúsága miatt nem lehetett érdemben megbeszélést folytatni a bizottsági szerkezetről.

Csak úgy körbeöleli

Deutsch-Für szerint a koalíciós tárgyalások "csigalassúsága" miatt idáig egyetlen egy érdemi szót sem tudtak váltani arról, hogy milyen bizottságszerkezetben végezze az országgyűlés a munkáját. "Könnyen lehet, hogy május 16-át követően két-három hétig, négy hétig a frissen megalakult parlament nem tart ülést, hiszen egyelőre nem ismert, hogy milyen típusú kormányzati szerkezet lesz" - tette hozzá. Hangsúlyozta: a koalíciós megbeszélések elhúzódása "teljesen lehetetlen helyzetbe hozza az országgyűlést, hiszen a Ház az alakuló ülés után mindaddig egyetlen egy ülést nem tud tartani, ameddig a bizottságait létre nem hozta.

A politikus közölte: a Fidesz alelnökjelöltjéről a frakció hétfő délelőtti ülésén döntenek. Deutsch-Für Tamás szerint nincs szimbolikus jelentése, hogy a Fidesz-frakció "körbeöleli" majd a KDNP-s képviselőket, ami kifejezi a Fidesz és a KDNP szoros partneri, frakciószövetségi viszonyát.