Draskovics, Szilvásy és Szekeres is esélyes

2003.02.22. 12:51
A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a pénteken lemondott Kiss Elemér posztjára Draskovics Tibor miniszterelnökségi államtitkár, Szilvásy György, a sportminisztérium közigazgatási államtitkára és Szekeres Imre, az ideiglenes MeH-vezető is esélyes lehet. László András, a Nemzeti Autópálya Rt. szintén pénteken menesztett elnöke határozottan cáfolja Pokorni Zoltán állításait, miszerint ő védte volna az állammal szemben Rácz Pétert, az úttörőszövetség ingatlanszerződéseiről elhíresült elnökét. László pert fontolgat Pokorni ellen.
A Magyar Hírlap szerint a pénteken lemondott Kiss Elemér utódjaként szóba kerülhet Draskovics Tibor miniszterelnökségi államtitkár, aki most a kormányfő kabinetfőnöke, Szilvásy György, a sportminisztérium közigazgatási államtitkára, aki korábban (az Antall-, a Boross- és a Horn-kabinet alatt is) dolgozott már a kancellárián és Szekeres Imre, aki éppen a napokban lépett előre a hivatalon belül és aki a végleges döntés előtt irányítja a kancelláriát.

László bepereli Pokornit?

Lászlóról András, a Nemzeti Autópálya Rt. pénteken menesztett elnöke határozottan cáfolja, hogy ő védte az állammal szemben Rácz Pétert, az úttörőszövetség ingatlanszerződéseiről elhíresült elnökét. Mint közleményében tudatta: " Pokorni Zoltán állításával szemben szeretném közölni, Rácz Pétert nem képviselem, nem is képviseltem, és tőle személyével kapcsolatban soha semmilyen megbízást nem kaptam". Hozzáfűzte: megfontolja, Pokorni Zoltánt hamis állítása miatt, ami a sajtóban megjelent és őt érinti, beperli.

"Nincs baj az ügyvédi törvénnyel"

Az ügyvédi törvény és az ahhoz kapcsolódó etikai kódex megfelelő eligazítást ad minden ügyvéd számára, hogy a különböző kísértéseknek vagy egyéb, ügyvállalással kapcsolatos ajánlatoknak hol van a határa, és hogyan kell ezeket etikailag és erkölcsileg értékelni - fogalmazta meg magánvéleményét Horváth Jenő, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az MTI érdeklődésére pénteken.

A kamara elnöke minderről annak kapcsán nyilatkozott, hogy a pénteken posztjáról lemondó Kiss Elemér kancelláriaminiszter még csütörtökön az ügyvédi törvény módosítását javasolta annak érdekében, hogy az ügyvédi irodából politikusi pályára kerülő személyek korábbi munkahelye ne vállalhasson megbízást 100 százalékos állami tulajdonban lévő cégektől. A volt miniszter annak kapcsán vetette fel a törvénymódosítás lehetőségét, hogy az elmúlt napokban kiderült, a Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda, ahol Kiss Elemér korábban dolgozott, több állami cégtől is kapott ügyvédi megbízást.

A kamara elnöke szerint rossz gyakorlat, hogy egy probléma esetén azonnal a fennálló szabályozás módosítása kerül szóba, anélkül, hogy először azt vizsgálnák meg, a felmerült kérdés a meglévő jogszabályokkal nem rendezhető-e. Hozzáfűzte: véleménye szerint az ügyvédi törvény és az ehhez kapcsolódó etikai kódex különböző rendelkezései, valamint általános etikai mércéje alapján mindenki megtalálhatja az adott helyzetben a helyes megoldást.