Harmincmillióval távozik az MTV elnöke?

2002.06.17. 06:39
A távozását készíti elő Mendreczky Károly tévéelnök, aki egy hónapon belül beadja lemondását, utóda pedig az eddigi gazdasági vezető Regáts Imre lehet, akit addig alelnökké léptet elő a távozó vezető - tudta meg a Népszabadság. A napilap szerint a tavaly négy évre megválasztott fideszes kötődésű elnök, harmincmilliós végkielégítéssel távozhat posztjáról. A Népszava úgy tudja, távoznia kell Csermely Péter hírigazgatónak is.
Egy hónapon belül beadja lemondását a köztévé első embere - tudta meg a Népszabadság. A lap szerint Mendreczky Károly addig azonban még alelnökké nevezi ki Regáts Imrét, az MTV eddigi gazdasági vezetőjét, akit az elnök távozása után alelnökként ügyvezetheti tovább a köztévét.

Mendreczky korábban biztos volt maradásában

A Magyar Televízió első emberének távozását már a kampányidőszakban szorgalmazta az MSZP a kiegyensúlyozatlan tájékoztatás miatt. Az I. kerületi önkormányzatba fideszes támogatással bejutott tévéelnök azonban a Népszabadság szerint akkor egy értekezleten azt mondta munkatársainak: a választási eredmények őt nem érintik és posztján marad.

A forgatókönyv a régi

A médiatörvény ugyan csaknem bebetonozza a tavaly négy esztendőre megválasztott Mendreczkyt, ő a lap szerint mégis a távozás mellett döntött. Így heteken belül megismétlődik az MTV-ben már hagyományosnak tekinthető forgatókönyv: a tévé első embere még távozása előtt kinevez egy alelnököt, akit a kuratórium ideiglenesen megbíz az ügyvezetéssel.

Így volt ez Szabó László Zsolt, majd Mendreczky esetében is. Szabót egyébként épp a napokban rendelték haza ausztráliai diplomáciai posztjáról, mert a hivatalos indoklás szerint az MTV ügyeit firtató hatósági eljárások során szükség lehet a volt tévéelnökre is, hiszen jelenleg az ő elnöksége idején történteket vizsgálják, ez azonban kiterjedhet Mendreczky idejére is.

Egy éve alelnök nélkül a tévé

Mendreczky várhatóan harmincmilliós végkielégítéssel távozik posztjáról, az ügyvezetéssel pedig így a kuratórium valamelyik alelnököt bízhatja meg. Egyelőre azonban ilyen beosztású munkatársa nincsen a köztévének, mert Mendreczky a kuratóriumi felszólítások ellenére egy éve nem nevezett ki senkit a megüresedett posztokra, ezért kell Regátsot kinevezni. A napilap szerint Mendreczky esetleges megbuktatásától tartva hagyta betöltetlenül az alelnöki posztokat.

Szenes Andreát pedig hiába helyezte vissza a munkaügyi bíróság alelnöki beosztásába, az MTV várható fellebbezése nyomán nem foglalhatja el korábbi székét. Szenest egyébként még Szabó László Zsolt menesztette egyik utolsó intézkedéseként, előkészítve a terepet a most távozó elnöknek. Az MTV megüresedő elnöki posztjára a kuratóriumnak pályázatot kell kiírnia.

A hírigazgató is távozik?

A Népszava információi szerint Csermely Péternek, a köztévé hírigazgatójának is távoznia kell. A Magyar Demokrata című laptól, a köztévéhez igazolt Csermely hírfőnöki ténykedése során több nemzetközi szervezet is megállapította, hogy a hírműsorok a Fidesz irányában elfogultan tájékoztatnak.