Pokorni: A Magyar Gárda rossz az országnak

2007.08.27. 16:14
A Fidesz alelnöke nem tudja, hogy jószándékú, naiv emberek vagy beépített provokátorok munkájának eredménye-e a Magyar Gárda, de abban biztos, hogy az üggyel csak Gyurcsány Ferenc járt jól. Szerinte figyelemelterelésről van szó, részben ezért is kéri pártja szimpatizánsait, hogy ne csatlakozzanak a gárdához.

Csak Gyurcsány Ferencnek jön jól a Magyar Gárda, az országnak rossz, ami történik, jelentette ki Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke figyelemelterelő akciónak nevezte a gárda megalakulását, pártja tagjait és szimpatizánsait pedig arra kérte, ne lépjenek be.

A Magyar Gárda augusztus 25-i zászlóbontásán Wittner Mária, a Fidesz parlamenti képviselője volt a zászlóanya.

Pokorni ennek ellenére nyilatkozatában azt sejteti, hogy a Magyar Gárda megalakulása a kormány érdeke volt. Mint mondta, "ilyen marketingajánlatot soha még baloldali kormányfő nem kapott", hiszen így elterelődik a figyelem az ország valós állapotáról.

Pokorni azt sem tudja eldönteni, hogy a gárdát "jószándékú, de naív" emberek, vagy "beépített provokátorok" alapították, végeredményben azonban "a hisztériakeltésben és félelemkeltésben érdekelteknek" jött jól.

"A legvilágosabban szeretném kifejezni, hogy a Fidesz semmilyen közösséget nem vállal ezekekkel a szándékokkal, sőt arra kérem barátaimat, a Fidesz tagjait, hogy maguk se tegyék ezt, ne legyenek akár naivitásból, akár jó szándékból részesei, szereplői, bábjai egy ilyen figyelemelterelő, hisztériakeltő akciónak" - mondta Pokorni.

Hiller elhatárolódásra szólít

Hétfői nyilatkozatában Hiller István oktatási és kulturális miniszter a történelmi egyházakat is elhatárolódásra szólította a Magyar Gárdától. A gárda avatásán mindhárom történelmi keresztény egyház nevében megszentelték az alakulat zászlaját. A minisztériumban rendezett, az egyházak finanszírozásával foglalkozó találkozón a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői azzal érveltek, hogy a maguk részéről már elhatárolódásnak tekintik a hétvégén kiadott közleményeiket.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerint Dévényi Ferenc, aki katolikus papként szentelte fel a zászlót, nem kért erre engedélyt. "Az, hogy a katolikus egyházhoz tartozik, az még nem jelenti, hogy az egyházat képviselte" - közölte Németh László, a konferencia titkára. Az evangélikus és a református egyházak vezetői szintén csak a hírekből értesültek papjaik szerepvállalásáról.