Súlyos pénzhiány a baleseti intézetben

2001.10.04. 21:37
A traumatológiai ellátás félkatonai körülmények között kell, hogy történjék, e téren semmiféle rebelliónak, demonstrációnak nincs helye - közölte Mikola István csütörtökön Győrött, miután tudomást szerzett az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet nyilatkozatáról. Az orvosok többek között kijelentették: alulfinanszírozás miatt az elvárhatónál lényegesen alacsonyabb szintű ellátásban részesülnek a betegek.
Téves információn alapul és nem felel meg a valóságnak az egészségügyi miniszter sajtóban megjelent nyilatkozata, amely szerint normalizálódott az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) helyzete - tartalmazza az intézet orvosainak csütörtökön kiadott közleménye.

A pénzhiány miatt nem megfelelő a betegellátás

"Az intézetben mindennapossá vált, hogy eszköz-, vér-, gyógyszerhiány, intenzív osztályos helyhiány, műtőkapacitás-hiány, nővér-és szakasszisztens-hiány, alapvetően pénzhiány, vagyis a központilag elfogadott alulfinanszírozás miatt az elvárhatónál lényegesen alacsonyabb szintű ellátásban részesülnek a betegeink, esetleg olyan sérülteket veszíthetünk el, akik normális körülmények között megmenthetők lennének - írják közleményükben az orvosok. Az állandóan hangoztatott ígéretek, a hamis sikerpropaganda a betegek sorsán nem segít, utolsó lehetőségként a nyilvánosság előtt kérünk figyelmet és segítséget - tartalmazza a közlemény.

Mikola sikertörténetnek tartja az OBSI létrehozását

A traumatológiai ellátás félkatonai körülmények között kell, hogy történjék, e téren semmiféle rebelliónak, demonstrációnak nincs helye - reagált a tárca vezetője a közlemény hírére. A folyamodványt nem láttam - mondta a miniszter, majd kijelentve: az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet létrehozását az egészségügy sikertörténetének tartja.

A traumatológia jelenleg kissé zaklatott állapotban van, mivel egy intézeti összevonás mindig gondokkal jár - utalt Mikola arra, hogy idén nyáron összevonták a Mentőkórház traumatológiájával. A miniszter szerint többféle oka van az intézet körüli feszültségeknek, de nem az alulfinanszírozottság a fő ok. Mikola elismerte, hogy alacsonyak a bérek", a traumatológia és főként a protézis beültetések és egyéb műtéti területek többet kívánnának.

"A traumatológusoktól fegyelmezett munkát várunk"

Át fogom tanulmányozni a levelet, személyesen fogok eljárni ebben a kérdésben, az intézményben dolgozó traumatológusoktól azonban fegyelmezett munkát várunk el - közölte a miniszter, majd bejelentette: az intézet több műszakban fog dolgozni, s remélhetőleg az anyagi körülményeken is lehet javítani. De ez már nem a miniszteren, hanem az ország gazdasági lehetőségein múlik - tette hozzá.

Miután az OBSI orvosai úgy vélik, hogy lehetőségeik az intézet és szakágazat vezetőivel való tárgyalások után kimerültek, közleményükben kérik az Országgyűlést, a köztársasági elnököt, a miniszterelnököt, az egészségügyi minisztert valamint minden egészségügyi vezetőt, döntéshozót, hogy mindent tegyenek meg az intézet, a magyar traumatológia, a magyar orvostársadalom, az egész magyar egészségügy megmentésére.