Lemondana mandátumáról Mikola

2006.04.25. 11:42
Információink szerint lemond frissen megszerzett parlamenti madátumáról Mikola István, a Fidesz volt miniszterelnökhelyettes-jelöltje. Úgy tudjuk Mikola már jelezte is szándékát az ellenzéki párt vezetésének. Deutsch-Für Tamás szerint senki nem kérte Mikolát lemondásra.

A rá nehezedő külső és belső nyomásnak engedve lemond a Fidesz Fejér megyei listáján megszerzett mandátumáról a párt volt miniszterelnökhelyettes-jelöltje, értesült az Index. A pártban az első forduló óta többen követelik már Mikola fejét, mert úgy gondolják, a volt egészségügyi miniszter elszólásai jelentős károkat okoztak a pártnak, és bár Orbán Viktor Fidesz-elnök kizárta a bűnbakkeresés lehetőségét, azzal a pártelnök se tud sokat kezdeni, ha volt minisztere távozni akar.

"Most távozhat elegánsan"

"Nagyon nehéz helyzet volna, ha Mikola ott ülne a Fidesz képviselőcsoportjában és a kormánypártok állandóan szembesíthetnék a politikust korábbi, vitákat kavaró kijelentéseivel" - mondta egyik forrásunk, aki éppen ezért logikus lépésnek nevezte Mikola önkéntes lemondását. Most mondhat le Mikola elegánsan, később erre már nem lesz módja, hiszen kommunikációs szempontból nehezen eladható, ha például az októberi önkormányzati választások körül köszönne el a képviselőségtől, tette hozzá forrásunk.

Orbán tesz javaslatot a frakcióvezető személyére
A Fidesz alapszabálya szerint az országos lista vezetője, ez esetben Orbán Viktor pártelnök tesz javaslatot a frakcióvezető személyére, közölte Szijjártó Péter. A Fidesz csütörtökön dönt a képviselőcsoport új vezetőjéről, információink szerint áder János már nem vállalja a megbízatást, így ORbán Viktor, Pokorni Zoltán és Deutsch-Für Tamás közül kerülhet ki az új frakcióvezető.
Mikola István az Index megkeresésére mindössze annyit közölt, hogy nem kíván nyilatkozni semmiről, így az esetleges lemondásáról szóló hírt sem kívánta kommentálni. Próbáltuk elérni a Fidesz alelnökeit is, de a párt sajtóosztálya csupán annyit közölt, hogy a Fidesz szerdán tart elnökségi ülést, ahol minden aktuális kérdésről szó lesz, de hogy ilyen-e Mikola István mandátumról való lemondása, nem közölték.

Mikola elszólásai

Mikola Istvánt a Fidesz márciusi kongresszusán választották meg a Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltjének. Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere megválasztása után többek között azt mondta, ha nyerni tudnának, és állampolgárságot adhatnának a határon túli magyaroknak, húsz évre bebetonoznák magukat a hatalomba.

Később Mikola azzal okozott közéleti vihart, hogy közölte, a testi fenyítést, konkrétan a körmöst jó nevelési módszernek tartja az írászavar kezelésére. Azzal is kivívta sokak ellenszenvét, hogy a Budapest Parádé résztvevőit "szinglikből összeálló, techno zenére ugrándozó hordáknak" nevezte. Bár Mikola részben bocsánatot kért kijelentéseiért, a kormánypárti politikusok az egész kampány során felemlegethették a nemzet orvosának vitatható kijelentéseit. A Fidesz kampányában kulcsszerepet vállaló Mikolát az ellenzéki párt a két forduló közötti kampányában eldugta, egyetlen nyilvános szereplése a Hír TV-ben volt látható. A második forduló estéjén már meg sem jelent az ellenzéki párt választási központjában.

Deutsch: érthető, hogy Mikola a találgatások középpontjában áll
"Egyetlen egy fideszes képviselő irányában sem fogalmazódott meg senki részéről olyan elképzelés, hogy ő a maga hozzáértésével, felkészültségével ne segítse parlamenti képviselőként a munkát. Ez Mikola Istvánra is vonatkozik" - reagált Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője délelőtt megjelent cikkünkre. Ugyanakkor úgy fogalmazott: "Érthető, hogy Mikola István az ilyen irányú találgatásoknak a kereszttüzében áll". Mint mondta, alapos elemzést igényel a választási szereplés, minden jó és kevésbé jó kampánylépést, döntést körül kell járni. Leszögezte azonban azt is, hogy nem keresnek bűnbakot, mert az sehova sem vezet.