Kiss? Gyurcsány? Hiller?

2004.02.24. 08:44
A Miniszterelnöki Hivatalt vezető Kiss Péter, Gyurcsány Ferenc sportminiszter és Hiller István kultuszminiszter lehet Medgyessy Péter utódja a kormányfői poszton - állítja a Magyar Hírlap. A kormányfőcserét, bizalmatlansági indítvány útján, a képviselők legalább ötöde írásban kezdeményezheti. Ennek, a napilap által megszólaltatott szocialista politikusok szerint egyre nagyobb az esélye.
Medgyessy Péter kormányfőtől sokan elfordultak az MSZP-ben, és máris megkezdődött a találgatás, hogy ki legyen a miniszterelnök-jelölt a következő országgyűlési választás előtt - írja a Magyar Hírlap. Igaz, Medgyessy sem zárta ki, hogy - támogatás esetén - indulna 2006-ban.

A szocialista párt drasztikus népszerűségvesztése esetén a napilap szerint három, párton belüli csoportosulásból kerülhet ki - akár az országgyűlési választások előtt - a rendszerváltás utáni Magyarország hatodik kormányfője.

Egyre több híve van a Miniszterelnöki Hivatalt vezető Kiss Péternek, bár azt támogatói is elismerik, hogy nem eléggé karakteres figura, így Orbán Viktor ellen kevés esélye lenne. Gyurcsány Ferenc sportminisztert ambicionálja talán leginkább, a Magyar Hírlap szerint, a kormányfői poszt megszerzése. Hátránya, hogy a privatizációs ügyei miatt támadható. Hiller István kultuszminisztert fogadná el legkönnyebben a koalíciós partner SZDSZ, ismertsége azonban nem túl nagy, fellépései nem mindig meggyőzőek.

A kormányfőcserét bizalmatlansági indítvány útján a képviselők legalább ötöde - 78 honatya - írásban kezdeményezheti, de azt is meg kell nevezni ilyenkor, kit jelölnek új miniszterelnöknek. Ha a szavazás során a bizalmatlansági indítvány megkapja a szavazatok többségét, akkor az alkotmány szerint "az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni".