Minisztercserékkel kezdődhet a nyári szünet

2007.06.12. 08:37
Egyre nő az elégedetlenség az MSZP parlamenti frakciójában a kormányfő és miniszterei teljesítményével szemben, írja a három miniszter menesztéséről a Magyar Hírlap. A Magyar Nemzet egy miniszter lehetséges leváltásáról tud.

Három miniszter széke is inog, írja kedden a Magyar Hírlap. A meg nem nevezett MSZP-s forrásokra hivatkozó napilap szerint elképzelhető, hogy Gyurcsány Ferenc hamarosan - még az Országgyűlés nyári szünete előtt - átalakítja kormányát.

A Magyar Nemzet ugyancsak kormányátalakításról cikkezik: a lap úgy tudja, hogy Göncz Kingát Dobolyi Alexandra szocialista európai parlamenti képviselő váltja a külügyminiszteri székben.

A Magyar Hírlap három pozíciót nevez meg, a parlament MSZP-frakciójánk több képviselője is nyilatkozott név nélkül a lapnak arról, hogy az egészségügyben, a közigazgatásban és az önkormányzatoknál összeomlás közeli a helyzet. A hírlap úgy fogalmazott, hogy az elmúlt hetekben három új jelöltet már meg is keresett a kormányfő.

Ha valóban bekövetkezik a lap által emlgetett kormányátalakítás, akkor Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, valamint Szilvásy György kancelláriaminiszter kerülhet lapátra hamarosan. A Magyar Hírlapnak a meg nem nevezett szocialista politikusok azt mondták, ha a kormányfő nem lát hozzá a kormány átalakításához, ősszel ő lesz az első aki távozni kényszerül a kormányból.

A Magyar Nemzet információi szerint már több hónapja beszélnek diplomáciai körökben Göncz Kinga leváltásáról és Dobolyi Alexandra kinevezéséről. A lap úgy kalkulál, hogy ha a 35 éves EP-képviselő lesz a külügyminiszter, akkor Iván Gáborból, az európai ügyekért felelős szakállamtitkárból politikai államtitkár lesz, Fekszi Márta - a jelenlegi politikai államtitkár - pedig ENSZ-nagykövet lesz.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MTV Az Este című műsorában hétfőn a kormányátalakítást firtató kérdésre azt felelte, "hát előbb-utóbb biztos" lesz, de jelenleg nincs napirenden.