Beperlik a közintézményeket a mozgáskorlátozottak

2005.06.10. 07:44
A mozgáskorlátozottak érdekvédelmi szervezete próbapereket indít tizenkét közintézmény ellen, mivel a jogszabályokban meghatározott határidőig nem oldották meg az épület akadálymentesítését - értesült a Népszabadság.

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke a napilapnak úgy nyilatkozott, hogy nem akartak olyan akciósorozatot indítani, amely megbéníthatná a teljes magyar igazságszolgáltatást, pedig akár több ezer intézményt is beperelhetnének.

Kitolták a határidőt
A kormány nemrégiben úgy döntött, hogy a középületek akadálymentesítésének határidejét a korábban kijelölt 2005-ről 2010-re tolja ki. Jelenleg a kabinet és a MEOSZ között tárgyalások folynak arról, hogy egyes intézménycsoportoknál - a mozgáskorlátozottak által leggyakrabban használt egészségügyi intézményekben, illetve az okmányirodákban - két-három évvel előbbre hozzák az akadálymentesítés határidejét.

A közintézmények hatvan százaléka érintett lehetne a perben

Az alpereseket több szempont alapján választották ki: fővárosiak, nagyvárosiak és falusiak is vannak közöttük. Figyeltek arra, hogy a beperelt intézmények többféle funkciót lássanak el, ezért többek között bíróságot, földhivatalt, okmányirodát és egészségügyi intézményt is kiválasztottak.

A MEOSZ olyan intézményeket választott ki, amelyeket vagy újonnan építették, vagy a közelmúltban újították föl, márpedig a jogszabályok szerint ezt csak az akadálymentesítés megoldásával tehették volna. A beperlendő intézményekben alacsony költséggel lehetne megvalósítani az akadálymentesítést, és mindegyik kiválasztott helyen ért már valamilyen sérelem egy mozgáskorlátozottat.

Nincsenek pontos adatok a magyarországi középületek számáról, a szervezet becslése szerint a több tízezer érintett ingatlannak csupán az egyharmadába juthatnak be segítség nélkül a mozgásukban korlátozottak.

Nem pénzt kérnek

A mozgáskorlátozottak szövetsége eddig a Fejér Megyei Bíróság két épülete, a Fővárosi Munkaügyi Központ Kisfaludy utcai ingatlana, a budapesti Váci úton működő Valeriana Gyógyszertár, a Fővárosi Kerületek Földhivatalának Budafoki úti részlege, valamint a VIII. kerületi polgármesteri hivatal ellen nyújtott be kereseteket.

Előkészítés alatt áll egy vidéki és egy fővárosi okmányiroda, egy falusi polgármesteri hivatal és egy háziorvosi rendelő, egy városi rendelőintézet, valamint egy vidéki felsőoktatási intézmény elleni per megindítása. A MEOSZ a keresetekben nem követel kártérítést, csupán arra kéri a bíróságot: kötelezze az alpereseket az akadálymentesítés azonnali megoldására.

Segítőkész orvosokat keresnek
Rendhagyó levélben kérnek szakmai segítséget a fogyatékkal élőket nevelő szülők. A Csupaszívek Társasága olyan orvosok jelentkezését várja, akik szakmailag, emberileg nyitottak a sérült emberek problémái iránt. Azt kérik tőlük, nevük és elérhetőségük megadásával segítsenek elkészíteni, és az érintettek számára hozzáférhetővé tenni a segítőkész orvosok listáját. "A felnőttek orvosai és az egészségügy e téren dolgozói számára jóformán ismeretlenek az értelmi fogyatékkal élő fiatalok problémái. Félelmeik miatt, különösen egy orvosi vizsgálat vagy kórházi kezelés során az átlagosnál jóval több türelmet, időt igényelnek - nyilatkozta a Népszabadságnak Csató Zsuzsa, a szervezet elnöke. "Naponta hívnak a szülők, hogy segítsek, s akár egy "egyszerű" fogorvosi kezelésért is képesek kétszáz kilométert utazni a gyermekükkel. Az orvosok viszont nem látják biztosítva, hogy a szükséges időtöbbletet kifizeti nekik a biztosító" - véli a szervezet vezetője.