A Molnár-ügy miatt az ügyészséghez kerülhet a K&H nyomozás

2004.01.12. 07:13
Elképzelhető, hogy a Molnár Csaba alezredes, az ORFK pénzmosás elleni osztályának vezetője elleni eljárásra hivatkozva az ügyészség a közeljövőben végleg elveszi az ORFK-tól a K&H-ügy nyomozását, bár a rendőrség hétfőn cáfolta a Népszabadság értesülését. Molnár Csabát hivatali viszszaélés és államtitoksértés gyanúsítottjaként hallgatta ki az ügyészség. A Belügyminisztérium nem tartja elfogadhatónak az ORFK átszervezésével összefüggésben eddig elkészült javaslatokat.
Az alezredessel szemben hivatalos személy által elkövetett vesztegetés, hivatali visszaélés és államtitoksértés a gyanú. Ennél többet nem tudni, mivel az ügyet 45 évre titkosították - írja a Népszabadság. Az ügyészségi gyanúsítás előtt a rendőrség belső vizsgálata tisztázta az alezredest, aki a kiszivárgott hírek szerint kisebb értékű ajándéktárgyakat fogadott volna el pénzmosással gyanúsított szírektől. Molnár Csaba korábban a K&H ügy nyomozásának egyik vezetője volt. A gyanúsítás után más beosztásba helyezték.

A rendőrség cáfol
Az ügyészség hétfőn nem adott tájékoztatást arról, hogy saját hatáskörébe vonja-e a K&H-ügy nyomozását, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) azonban cáfolta a lapértesülést. "Az ügyészség minden, a közlési kötelezettség körébe tartozó lépéséről a kellő időben tájékoztatást ad a közvélemény számára(...) az üggyel kapcsolatos minden rész titkos" - mondta Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Népszabadság cikkére reagálva.
Sok a vezető, kevés a nyomozó

Lamperth Mónika pénteki nyilatkozata, melyben nyilvánosság előtt is felszólította a rendőrség bűnügyi szolgálatának átalakítására az ORFK vezetőjét és bűnügyi főigazgatóját, egyértelműen jelzi, hogy a belügyminiszter nem tartja kielégítőnek és nem is hajlandó aláírni az ORFK átszervezésével kapcsolatban eddig megszületett javaslatokat - idéz a Népszabadság egy nevének mellőzését kérő belügyi illetékest. Ennek oka, hogy a bűnügyi szolgálat a javaslatok elfogadása esetén is "túlstrukturált" marad, emiatt túlságosan sok a vezető és kevés a tényleges nyomozói, vizsgálói munkát végző bűnügyi "munkás".

Már szinte minden országos jelentőségű bűncselekmény nyomozása a szervezett bűnözés elleni igazgatóság illetékességébe tartozik, ami a tárca szerint indokolatlan. A belügyminiszter nevében egy hete a tárca politikai államtitkára már nyomatékosan felhívta a rendőrség vezetésének a figyelmét: stratégiai gondolkodást, hosszú távra szóló tervezést és főleg érdemi változtatásokat, nem látszatintézkedéseket várnak tőlük.

Az ügyészség veszi át a nyomozást?

Molnár alezredes hétfőtől a szervezett bűnözés elleni igazgatóság helyettes vezetőjének szakreferenseként dolgozik. Amíg vele szemben az eljárás be nem fejeződik, megbízott vezetőként Bereczki Zoltán őrnagy irányítja a pénzmosás elleni osztály munkáját, akit az igazgatóság egy másik egységétől vezényeltek át. Rendőrségi források szerint elgondolkodtató, és nem tekinthető véletlennek, hogy bizonyos körökben összemossák a milliárdos illegális pénzváltással és pénzmosással gyanúsított szírek ügyét - amellyel összefüggésben Molnár Csaba ellen eljárás indult - és a K&H-ügyet. "A brókerügynek a tizede sem tartozott Molnár Csaba osztályához", mondták a Népszabadságnak az ORFK illetékesei, akik szerint "Molnár Csaba munkája nélkül nem sikerült volna a rendőrségnek elfognia Kulcsár Attilát, s vélhetően a számára pénzmosást végző szírek egyikét sem".

Rendőrségi körökben sejtetni engedték: nem zárható ki, hogy a Molnár elleni eljárásra ürügyként hivatkozva az ügyészség a közeljövőben végleg elveszi az ORFK-tól a K&H-ügy nyomozását. A botrány kirobbanása után Dávid Ibolya, az MDF elnöke vetette fel először, hogy az ügyészségnek kellene nyomoznia a milliárdos sikkasztás és pénzmosás ügyében.

Kedden hallgatják ki a szír vállalkozót

A Népszabadság értesülése szerint a Molnár Csaba ellen folyó büntetőeljárás keretében a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalban kedd délelőtt hallgatják ki gyanúsítottként dr. Tarche Bassam szír vállalkozót, akivel szemben a BRFK milliárdos illegális pénzváltás és azzal összefüggésben elkövetett pénzmosás gyanújával nyomoz. A jelenleg a pénzváltási ügy miatt előzetes letartóztatásban lévő pénzváltót Molnár alezredes megvesztegetésével gyanúsítják az ügyészségi nyomozók.