Nehezen tisztázódik a 'Molnár Csaba-ügy'

2003.12.05. 13:25
A rendőrség szerint nincs "megdönthetetlen bizonyíték" Molnár Csaba ellen, de a Fővárosi Főügyészségen tovább folytatódik a vizsgálat - derült ki az ORFK pénteki sajtótájékoztatóján.
A rendőrség illetékesei pénteki sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy nem találtak a Nemzetbiztonsági Hivatal által küldött anyagban az alezredes ellen olyan "megdönthetetlen bizonyítékokat", melyek Molnár Csaba alvilági kapcsolataira utaltak volna.

Bolcsik Zoltán dandártábornok, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság vezetője többször is hangsúlyozta, hogy a vizsgálat nem Molnár ellen irányult, akiben továbbra is megbíznak, fenntartva az ártatlanság vélelmének jogát. Bolcsik konkrét adatokkal nem szolgálhatott a vizsgálattal kapcsolatban, mivel a Nemzetbiztonsági Hivatal fenntartotta az anyagok titkosságát.

Az ügyészségi vizsgálathoz nincs szükség arra, hogy feloldják az országos rendőrfőkapitánynak a Nemzetbiztonsági Hivatalból (NBH) átküldött anyag "szigorúan titkos" minősítését - közölte az MTI-vel pénteken a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányítását segítő Nemzetbiztonsági Iroda munkatársa, aki nevének elhallgatását kérte. Ki jogosult vizsgálni?

A Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság szerint a vizsgálat megnyugtató lezárásához még másokat is meg kell hallgatni, ezért a több száz oldalnyi anyagot a Fővárosi Főügyészségnek továbbítják, mivel a továbbiakban ők jogosultak eljárás folytatásában. Többször is feltett újságírói kérdésre válaszolva Bolcsik elmondta, hogy nem áll jogukban rendőrről állományba nem tartozók kihallgatásával adatokat szerezni, erre az ügyészségnek van csak jogosítványa a rendőrség szerint.

A tájékoztatón elhangzott, hogy titkosnak minősített ügyről van szó, mivel állambiztonsággal összefüggő adatokat tartalmaznak az iratok, rendőrség azonban kérte, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal oldja fel a vizsgálat titkosságát, és ez várhatóan a közeljövőben meg is történik. Ezt követően küldheti el a rendőrség az iratokat a kialakított állásfoglalás kíséretében a Fővárosi Főügyészségnek.

Molnár szabadságon van

A dandártábornok arra az újságírói kérdésre, miszerint az ügyben más rendőrök érintettsége is felmerült-e, szintén nem tudott konkrét választ adni, mondván "nyilvánosságra hozható érintettségről nem tud beszámolni".

Bolcsik Zoltán azt is hangsúlyozta, hogy a brókerbotrányhoz semmi köze nincs a jelenlegi eljárásnak. Elmondása szerint "Molnár Csaba erkölcsileg úgy támogatja az eljárást, hogy az ügyészi vélemény kialakításáig kérte szabadságolását", amit azzal is indokolt, hogy a nagy sajtóérdeklődés nyomása alatt nem tudja munkáját tökéletesen végezni.

Garamvölgyi vigasztalhatatlan

A tényektől nem hemzsegő sajtótájékoztató miatt elégedetlen újságíróknak Garamvölgyi sajnálkozását fejezte ki: "Vigasztalhatatlan vagyok" - mondta a kommunikációs igazgató, hozzátéve, hogy sajnos nem tudnak egyelőre többet mondani.