A szekszárdi borvidék nem kér Wekler szőlőiből

2004.08.13. 10:16
Felülvizsgálati kérelmet jutatott el az agrártárcához a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsa, amiért Mórágyot ehhez a borvidékhez csatolták. Az utóbbi hetekben azért kapott nagy nyilvánosságot az ügy, mert ezen a településen vannak Wekler Ferenc szabad demokrata parlamenti alelnök szőlői. A tárca közigazgatási államtitkára azt mondta, még nem látta a kérelmet, de ha sérti a borvidék érdekeit a döntés, megváltoztathatják azt.
A Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsa jogorvoslattal fordult a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, amelyben kérik, állítsák vissza az eredeti állapotot, Mórágy kerüljön vissza a völgységi körzetbe - tájékoztatta pénteken az MTI-t a tanács elnöke.

"A döntésről előzetesen nem tudtunk, a közlönyből értesültünk róla, ezt követően éltünk a jogorvoslattal, amelyben az eredeti állapot visszaállítását kértük" - mondta a hegyközségi tanács elnöke, Nagy István a Mórágyot a tolnai borvidék völgységi körzetéből a szekszárdi borvidékhez átsoroló rendelettel kapcsolatban.

Tájékoztatása szerint kérelmükre azóta választ is kaptak, amelyben a tárca azt ígéri, ősszel foglalkozik a felülvizsgálattal.

A mórágyi térség átminősítésére vonatkozó rendelet annak kapcsán kapott az elmúlt napokban nagyobb nyilvánosságot, hogy kiderült, Wekler Ferenc, akinek a területen vannak szőlői, parlamenti alelnökként lobbizott Mórágy átsorolása érdekében. Bár a bortörvény módosításakor Wekler javaslatát nem fogadta el a parlament, a földművelési miniszter - akinek a hatáskörébe utalták az ilyen jellegű döntéseket - átsorolta a területet a völgységi körzetből a szekszárdihoz.

Benedek Fülöp, a füldművelési tárca közigazgatásai államtitklára az Indexet arról tájékoztatta, hogy amikor államtitkári szintre került a minisztériumi rendelet, már nem vitatta senki a döntést. Megjegyezte ugyanakkor, még nem látta kérelmet, de ha ez az átsorolás sérti a szekszárdiak érdekeit, megváltoztatható a vonatkozó rendelet.