Nagymosás a honvédségnél

2004.10.25. 08:33
Különböző szolgáltatások árait hasonlították össze a honvédelmi tárca textiltisztítási közbeszerzésén, így a két ajánlat közül a HM a drágábbat választotta, állítja a beszerzésen alulmaradt társaság. A Közbeszerzési Döntőbizottság viszont azért bírságolta meg a HM-et 4 millió forintra, mert nem zárta ki az olcsóbb ajánlattevőt a versenyből. A nyertes cég egyébként Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozik.
Még márciusban hirdetett nyílt közbeszerzési eljárást a Honvédelmi Minisztérium "Textiltisztítás, -javítás és szolgáltatás 2004-2005-2006-ban" tárgyban. A kiírásból kiderül, hogy a nyertesnek a katonai feladatok ellátásával kapcsolatos szennyes textíliák mosása, az egészségügyi textíliák higiénikus mosása, vasalása, varrodai javítása, sterilezése, vegytisztítása, utánszínezése, mentesítése, szakszerű és fajtánkénti csomagolása, valamint megadott átadás-átvételi helyre történő szállítása lesz a feladata. Az éves mennyiség 2590 tonna, amit kilencven telephelyről kell el- és visszaszállítani.

Két jelentkező

A pályázati dokumentációt két cég, a korábban a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló Centrál Mosodák Rt., illetve a Magyar Egészségügyi Mosodák Kft. vásárolta meg. A Centrál Mosodák jelenlegi tulajdonosa az a Forrás Rt., amelynek többségi tulajdonosa az MSZP-közelinek tartott vállalkozó, Leisztinger Tamás Arago Rt.-je.

A jelentkezőknek táblázatba kellett gyűjteniük, hogy a különféle mosási módok mennyibe kerülnek. Az ajánlattevőknek egy úgynevezett felírólapon kellett megadniuk az egységárakat, javítási szolgáltatás nélkül (sima mosás), illetve javítási szolgáltatással együtt (komplex mosás).

Árajánlatok

Mindkét feladatcsoportra a Magyar Egészségügyi Mosodák Kft. adott jobb ajánlatot: a sima mosásért évi 377 142 500 forintot, a koplexért 489 472 500 forintot kért a nyertes Centrál 454 940 000 forintos, illetve 571 milliós ajánlatával szemben. Fajlagosan a vesztes 161 Ft/kg-ért vállalta volna a komplex mosást, a Centrál 187 Ft/kg-ért. Az eljárási feltételek szerint a legolcsóbb ajánlatot tevőt kellett volna nyertessé nyilvánítani. A vesztes beadványaiban úgy kalkulál: összességében évi százmillióval járt rosszabbul a HM azzal, hogy nem az ő ajánlatuk győzőtt.

A kiírás szerint ajánlati árként a javítást is tartalmazó szolgáltatás díját kellett megadni, a tendervesztes Magyar Egészségügyi Mosodák Rt. szerint azonban a Centrál a sima szolgáltatás díját adta meg. A vesztes bíróságon támadta meg az eljárást, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság nem vizsgálta meg érdemben kifogásait.

HM: nyílt eljárás volt

A honvédelmi tárca három hét alatt is csak igen szűkszavú választ tudott adni az Index kérdéseire. A közbeszerzési eljárással kapcsolatos vitáról a HM csupán annyit közölt, hogy nyílt közbeszerzéssel választották ki a nyertes ajánlattevőt, és a bírálati szempontokat is közzétették a Közbeszerzési Értesítőben. Az árproblémával kapcsolatos kifogásról a HM képviselője azt mondta a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt, hogy a benyújtott folyamatábra szerint a Centrál Mosodák ajánlati ára a javítással növelt szolgáltatásra vonatkozott. A HM érvelése szerint a sima mosás ára is tartalmazott javítási költségeket, igaz ebben az esetben csak az apróbb hibák kiküszöbölését írták elő, míg a komplex mosásnál a nagyobb javításokat is.

Mit takar a sima mosás

Ugyanakkor a bírálati jegyzőkönyv ennek ellentmond, ebben a Centrál Mosodák ajánlatánál úgy határozták meg a sima mosást, hogy "a mosás és vegytisztítás alapszolgáltatás magában foglalja az anyagátvétel, a mosás vagy vegytisztítás, a szárítás, a vasalás, a hajtogatás, a kötegelés, a csomagolás és a szállítás költségét". A komplex mosás ára pedig "az előbbieken felül tartalmazza az 1 kilogrammos egységre eső átalánydíjas javítás költségét is. A javítás átalánydíja az igény szerinti varrás, stoppolás és alkatrészcsere költségét foglalja magában".

A Centrál Mosodák Rt. megbízása a 2004. szeptember 1. és 2006 november 30. közötti időre szól. Azt a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs igazgatósága nem közölte, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a mosási szolgáltatás, holott úgy tudjuk, a megkötött szerződés tartalmaz konkrét összeget.

Megkeresésünkre a Centrál Mosodák Rt. vezérigazgatója elzárkózott a nyilatkozattételtől arra hivatkozva, hogy a jogi procedúra még nem zárult le.

Az üggyel a vesztes beadványa alapján a Közbeszerzési Döntőbizottság is foglalkozott. Először arról határozott, hogy az árvitát saját hatáskörében vizsgálja ki, majd nem sokkal később úgy döntött, hogy nem foglalkozik az árproblémával. Az Egészségügyi Mosodák Kft. beadványában kifogásolta, hogy nem ugyanazokat az árakat hasonlították össze, a Centrál reakciójában azt nehezményezte, hogy konkurensének nincs a katonai mosás területén szerzett tapasztalata. Maga a HM erre azt közölte, hogy ilyen feltételt nem is szabott, mivel nincsen érdemi különbség a különféle mosási referenciák között. (Azt a Centrál sem tagadta, hogy ebben a műfajban csak és kizárólag neki van referenciája Magyarországon, hiszen ezeket a munkákat mindig ez a cég végezte.)

Különböző értelmezések

A Közbeszerzési Döntőbizottság mindezek ellenére megbüntette a HM-et négymillió forintra, amiért nem zárta ki az Egészségügyi Mosodák Kft.-t mint alkalmatlan ajánlattevőt, majd e jogértelmezés alapján arra jutott, hogy a másik kifogást, amit korábban saját hatáskörébe vont, nincs oka kivizsgálni, mert a második helyezett rossz referenciái okán amúgy sem alkalmas a feladatra.

Bíróság előtt folytatódik a jogvita

A honvédelmi tárca közbeszerzésén mindkét ajánlatot érvényesnek nyilvánították a kiírási feltételek alapján, nyilatkozta az Indexnek Babos Imre, a Magyar Egészségügyi Mosodák Kft. ügyvezető igazgatója. A cégvezető szerint a bírálati jegyzőkönyvből egyértelműen kiderül: a Centrál minden ára magasabb volt az általuk ajánlottnál. Még a szerződéskötés előtt felhívták a HM figyelmét a visszásságra, ennek ellenére szerződést kötöttek a nyertesnek nyilvánított céggel. Babos Imre sérelmezte, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság ahelyett, hogy megvizsgálta volna panaszukat, lényegében egy új, a kiíró által nem támasztott feltételt szabott. Az ügyvezető jelezte, bíróságon támadták meg a közbeszerzési határozatot és bízik abban, hogy nekik adnak majd igazat.

A honvédelmi tárca a bírsággal kapcsolatos kérdésünkre így reagált: "A jogorvoslati eljárás során a Közbeszerzési Döntőbizottság a határozatát az ajánlati felhívásban és dokumentációban előírt feltételek - és az ajánlatok előírt feltélekhez történő megfelelésének, vagy nem megfelelésének - ismeretében hozta meg. A Közbeszerzési Döntőbizottság határozata nem emelkedett jogerőre tekintettel arra, hogy az eljárás folytatódik."

Leisztinger ügyletei
Leisztinger Tamás magánvagyonát a Magyar Hírlap tavaly 35 milliárd forintra becsülte. Az MSZP-közelinek tartott vállalkozó igazi üzleti karrierje a Horn-kormány éveiben kezdődött, eleinte kárpótlási jegyekkel üzletelt és az értéktelennek tűnő papírokkal vett részt több privatizációs tranzakcióban. Horn Gyula kormányának utolsó napjaiban kötött vagyonkezelési szerződést a Magyar Nemzeti Üdültetési Alapítvánnyal az egykori szakszervezeti szállók vagyonkezelésére, amelyeknek egy készülő megállapodás szerint hamarosan tulajdonosává válik cége, a Hunguest Hotels Rt. révén.

A matematikus végzettségű Leisztinger Tamás érdekeltségeihez tartozik jelenleg a Hunguest Hotels és az Eravis szállodalánc. A Forrás Rt. többségének megszerzése állítólag Leisztinger utolsó látványos akciója volt, korábban bejelentette, hogy idén augusztustól visszavonul és visszatér eredeti szakmájához.

Az utóbbi hónapokban arról is megjelentek hírek, hogy Leisztinger Tamás segítségével zajlottak az ország több megyéjében "pártfoglalási akciók". Az MSZP-foglalási teóriáról eddig hivatalosan senki sem nyilatkozott, névtelen informátorokra hivatkozva azonban már több sajtóorgánum megszellőztette a pártban elterjedt véleményt, miszerint a vállalkozó a választások előtt párttámogatások elmaradt kompenzációja miatt próbálja saját embereivel "elfoglalni az MSZP-t".

Leisztinger idei ténykedése volt még a Kopaszi-gát részbeni megszerzése: a ma még szeméttel, sittel borított területen sétányt, parkot, vendéglőket építenek, a tőle északra eső területen szállodaépületeket, vízividámparkot létesítenek 2006-ra.