Ismerje meg Medgyessy Péter múltját Ön!

2002.08.07. 14:45
Feloldotta a Medgyessy Péter állambiztonsági múltjával kapcsolatban keletkezett dokumentumok titkosságát a Miniszterelnöki Hivatal titkosszolgálatokat felügyelő államtitkára. Medgyessy Péter III/II-es állományba vételét elsősorban az indokolta, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok megfelelően ellenőrizni tudják a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokban jelentkező külső, ellenséges tevékenységet - derül ki a dokumentumokból.
A Medgyessy Péter titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság MDF-es elnökének kérése alapján feloldották a kormányfő tevékenységével kapcsolatban keletkezett iratok titkosságát. A dokumentumok között szerepel Medgyessy Péter saját kezűleg írt önéletrajza, illetve az a környezettanulmány is, amelyet megbízása előtt készítettek alkalmasságáról: ebből kiderül, hogy Medgyessy értelmiségi családból származik és polgári neveltetésben részesült, ám szülei lehetőséget teremtettek arra, hogy megismerje a szocializmus eszményeit és "saját belátására bízták, hogy a továbbiakban melyik úton halad".

Ragaszkodik a realitásokhoz

A részletes környezettanulmány kitér arra is, hogy a megkérdezettek egybehangzó véleménye szerint Medgyessy Péter kiegyensúlyozott, káros szenvedélyektől mentes. "Életszemlélete komoly, ragaszkodik a realitásokhoz".

Jelentős segítség D-209-től

D-209-es elvtárs kinevezését követően aktív és eredményes állambiztonsági munkát végzett. Elsajátította az alapvető ismereteket, majd megkezdtük részletes szakmai kiképzését - áll az egyik, 1982 októberében keletkezett jelentésben. Mint az a dokumentumban olvasható: Medgyessy Péter "jelentős segítséget nyújtott az IMF- és a Világbank-delegáció tárgyalásai során titkos úton megszerzett dokumentumok pénzügyi és egyben állambiztonsági szakvéleményezésében, és egyben állambiztonsági szakvéleményezésében, értékelésében".

Egy 1979. július 17-én született jellemzés szerint Medgyessy Péter "politikailag és szakmailag is magasan képzett, pártunk politikáját magáénak vallja, annak végrehajtásában aktívan részt vesz." Fedőmunkáját nagy hozzáértéssel és aktivitással végzi, a napi pénzügyi közgazdasági munkája mellett jelentős pénzügykutatási, a pénzügyi irányítás korszerűsítése érdekében elméleti tevékenységet folytat - olvasható a jellemzésben, amelyben hozzáteszik, hogy a dokumentum keletkezéséig adott jelentései állambiztonsági szempontból megalapozottak és pontosak voltak.