A szocialisták megadták magukat a meghökkentő Medgyessy-ötletnek

2004.02.17. 15:32
Medgyessy Péter miniszterelnök hétfői évértékelő beszéde szocialista és kormánykörökben sem aratott osztatlan sikert. Úgy tudjuk, hogy a szöveget író Braun Róbert és Gál J. Zoltán helyzete nem ingott meg ugyan, de többen is úgy vélekednek, a beszéd csupán arra volt jó, hogy a kormányfő időt nyerjen. A beszédet hétfőn délelőtt részleteiben megismerő szocialista frakcióban többen is megrökönyödtek Medgyessy azon javaslatán, hogy közös listát állítsanak a parlamenti pártok az EP választásokon.
"A beszéd lényege, hogy Medgyessy időt nyerjen" - mondta az Indexnek egy kormányhoz közel álló politikus a kormányfő hétfői évértékelő beszédére reagálva. Általános vélekedés, hogy sem a beszédet író Braun Róbert a miniszterelnöki kabinet helyettes államtitkára, sem pedig segítőtársa Gál J. Zoltán kormányszóvivő nem álltak a helyzetük magaslatán.

Meghökkenés minden szinten

Medgyessy évértékelő beszédét vasárnap a szocialista párt elnökségének is felolvasta, ahol javaslatai közül a közvetlen köztársasági elnök-választás és a leszűkített parlament ötlete támogatásra talált. A többi parlamenti párttal közös EP- listáról szóló javaslat azonban meglepetést és meghökkenést keltett. Hasonló volt a bejelentés fogadtatása a szocialista párt frakciójában is, ahol Medgyessy hétfőn délelőtt olvasta fel beszédének három közjogi pontját.

A szocialista frakcióban hétfőn többen is szóvá tették Medgyessynek, hogy a kezdeményezés nélkülözi a realitásokat, de végül megadták magukat a javaslatnak. Az MSZP küldötteinek Szegeden a március 12-i kongresszuson lesz lehetősége értékelni a kormányfői felvetéseket.

Nem fontos

Informátorunk szerint nem tartják különösebben tragikusnak, hogy a beszéd az előzetes visszajelzések alapján nem érte el a kívánt hatást. Bár a miniszterelnök több megszólalásában is azt hangsúlyozta, hogy számára és a kormány számára nem a népszerűség a fontos, Medgyessy hétfőn a frakció előtt népszerűségi statisztikákat is mutatott, amelyek a saját és az Orbán-kormány azonos időszakára vonatkoztak. A kormányzati ciklusok ugyanazon időszakára vonatkozó mindkét statisztika a kormány iránti bizalomvesztést mutatta.

A szocialista frakcióban ennek ellenére úgy tartják, hogy a közvélemény-kutatások nem feltétlenül adják vissza a valós pártpreferenciákat. Az Indexnek nyilatkozó, ám neve elhallgatását kérő informátor szerint esetleges személyi konzekvenciák levonására leghamarabb a júniusi EP-választások után, az eredmények ismeretében vonhatók le.

A kormányszóvivő az Indexnek azt mondta: a hétfői évértékelő beszédet a miniszterelnök írta.