Szocialista EP-képviselők a holdudvarból

2003.01.22. 14:14
Névváltoztatás nem, a párt átalakítása viszont szerepel az MSZP közelgő kongresszusának napirendjén - közölte Kovács László, szocialista pártelnök. A politikus bejelentette, hogy pártja önálló, az EU-csatlakozást népszerűsítő kampányt indít február 15-étől. Az Európa Parlamenti választáson nem indulhatnak majd az egyéni választókerületben mandátumot szerzett szocialisták, ezért a párt a holdudvarából választ jelölteket.
Február 15-étől saját, az EU-csatlakozást népszerűsítő kampányt indít a Magyar Szocialista Párt - jelentette be Kovács László pártelnök az MSZP szerdai elnökségi ülése után. Megfogalmazása szerint a kampány célja kettős, egyrészt a mozgósítás, hogy minél többen menjenek el az április 12-ei népszavazásra, másrészt pedig, hogy azok közül, akik elmennek minél többen támogassák Magyarország tagságát.

Kovács hangsúlyozta: nem rózsaszín képet akarnak festeni, hanem tisztességes tájékoztatást kívánnak adni. Felakarják hívni a figyelmet a néhány társadalmi réteget érintő várható átmeneti nehézségekre.

Még nem tudni, lesz-e váltás az MSZP felső vezetésében

Kovács László az MSZP márciusi tisztújító kongresszusának előkészületeiről elmondta: helyi szinten már megkezdődött a tisztújítás. Úgy vélte: itt körülbelül húsz százalékos lesz a személyi változás, középszinten valamivel kisebb, de mint mondta, a megyei elnökök körülbelül felének várhatóan lesz kihívója.

Arról egyelőre nem bocsátkozott becslésekbe, hogy az országos vezetői testületekben és posztokon milyen átrendeződés várható. Utalt arra, hogy ez a megyei közgyűlések befejezése után lesz aktuális. "Két megnyert választás után a tisztújítás nem kényszer, hanem lehetőség" - fogalmazott a pártelnök.

Megkezdik a párt átalakítását

A tisztújítás mellett a kongresszus fontos feladatának nevezte Kovács László azt is, hogy megkezdődik a párt átalakítása, ami három pilléren alapul. Egyrészt áttekintik a párt távlati programját és önképét, meghatározzák a szervezeti és működési kereteket, és megkezdődik az alapszabály felülvizsgálata is. Hangsúlyozta: ezeket a feladatokat a mostani kongresszuson csak elkezdik, de befejezni csak 2004-ben fogják.

Nem lesz napirenden a névváltoztatás

Egy kérdésre válaszolva a pártelnök kijelentette: a mostani kongresszus nem foglalkozik sem a párt nevének, sem pedig logójának esetleges megváltoztatásával. Az MSZP egyelőre informálisan ugyan, de megkezdte az Európa parlamenti választásokon indítandó jelöltjeinek kiválasztását. Kovács elmondta, hogy a jelöltek kiválasztásában alapvető szempont lesz, hogy az illető szakmailag megfelelően felkészült legyen arra, hogy az EP valamely fontos bizottságában dolgozzon, valamint az, hogy a három munkanyelv közül (angol, német francia) legalább egyet tárgyalási szinten ismerjen.

A holdudvarból kerülhetnek ki z EP képviselők

Annyi már bizonyos, hogy az MSZP egyéni választókerületben bejutott képviselői nem lehetnek aspiránsok, mert ezt az elnökség összeférhetetlennek tartja. Ugyancsak kizárható, hogy a párt első vonalában lévő vezető kormánytisztviselők kerüljenek a 24 fős listára. Tájékoztatása szerint inkább az úgynevezett "holdudvarból", vagyis az MSZP szellemiségéhez közel álló és megfelelő ismeretekkel rendelkező személyek közül válogatnak.