Négy szocialista Fidesz-figyelő megyénként

2007.09.08. 18:50
A helyi szocialista potentátoknak összesítenie kell, hány embert bocsátottak el a megváltozott színezetű önkormányzatoktól, mely cégekkel dolgoztatnak, illetve mi történik a helyben az egészségügyben. Az MSZP tapolcai frakcióülésén arról is döntött, hogy kezdeményezik a parlamenti munkarend átalakítását, így hétfőnként nem zajlana a jövőben plenáris ülés.

Egyetlenegyszer bújt pártelnöki bőrbe a tapolcai kihelyezett frakcióülésen Gyurcsány Ferenc, amikor szocialista önvédelmi politikát hirdetett. A miniszterelnök ugyanis formálisan is becsatornázta a szocialista panaszáradatot, miszerint a Fidesz az önkormányzatokban nyírja az MSZP-t, gőzerővel erősíti gazdasági klienturáját, illetve a kormány fejlesztési projektjei révén hízlalja népszerűségét.

Válaszképpen Gyurcsány minden megyében egy négyes referatúrát kíván kiépíteni. A mechanizmus szerint egy önkéntes pártember azt venné lajstromba, hogy kiket söpör ki a Fidesz az önkormányzatokból és a hozzájuk kapcsolódó intézményekből, cégekből. Egy "pénzügyi figyelő" azt listázná, mely cégek nyernek el önkormányzati megrendeléseket, miképp értékesíti, forgatja a helyhatóság vagyonát (például ingatlant) a nagyobbik ellenzéki párt.

A harmadik megbízott a jobbos radikalizmus ütőerén tartaná ujjait, miszerint hol és miben működik együtt a Fidesszel a Jobbik, a MIÉP, vagy egyéb szélsőséges erő. A negyedik őrző az egészségügyre koncentrálna. Az MSZP egyik fő sérelme ugyanis az, hogy miközben az ellenzéki polgármesterek bőszen ostorozzák a terület reformját, az egészségügy helyben megvalósuló kormányzati beruházásait saját érdemükként adják el.

Az új rendszer elsődleges feladata az információgyűjtés (utána persze a nyilvánosságrahozatal következik) ugyanis bármily meglepő, de a szocialisták csak szajkozzák sérelmeiket, de baloldali kárstatisztika az önkormányzati választások óta nem készült. - A döglusta megyei elnökök csak széttárják a kezüket, ha publikálható konkrétumokat kérnek tőlük - panaszkodik egy szocialista vezető.

Konkrétumokban egyébként a szombati frakciótanácskozás sem bővelkedett - legalábbis a képviselők ítélete születik. Napirenden volt például, hogy egyes honatyákat (mivel túllépték az eddig engedélyezett ötvenszázalékos hiányzási keretet), visszahívnak a parlamenti bizottságokból. "Ebből se lett semmi, ugyan abban maradtunk, hogy kreálunk egy új szabályozást, de ezt se tettük meg, csak a régit töröltük el két egész óra alatt" - summázta a történteket egy frakciótag. Megjegyzendő, hogy a hivatalos verzió azért úgy szól, hogy néhány honatya új sütetű elfoglaltságára hivatkozva visszaadta bizottsági tagságát.

AZ MSZP frakciója úgy döntött, hogy javasolja a következő félévtől a parlamenti munkarend megváltoztatását. E szerint hétfőn a jövőben nem ülésezne a Tisztelt Ház, a plenáris munka keddenként kezdődne és szükség szerint szerdáig, csütörtökig, vagy akár péntekig ülésezne a ház. Ebben az esetben jóval több ideje lenne a frakcióknak és egy egy munkacsoportnak arra, hogy hétfőnként ülésezzen. A frakció döntött arról is, hogy minden egyes törvénynek lesz a jövőben egy személyi felelőse, a gyakorlatot az Európai Parlament gyakorlatából vették át.